ИНДИЙСКИ МАНТРА-ЗОДИАК

М. Петкова

Древните индуси създали своя астрология – ведическата, която разделя зодиака на 27 „накшатри”. Във Ведическата астрология, известна като Джйотиш, ключова роля играе Лунният зодиак, който традиционно се разделя на 27 равни части, наречени накшатри. В предиктивната индийска астрология използването на накшатрата, в която се е намирала Луната в момента на раждане, дава възможност за много точни и задълбочени прогнози.

Думата “накшатра” съдържа две части – “naks” и “shatra”, които в превод от санскрит означават „небе” и „район, област”, т.е. “небесна карта” или част от звездното небе. Има и друг вариант, според който думата се състои от “naksha” – „карта” и “tara” – „звезда”, т.е. “звездна карта”.

И двете значения на думата говорят за това, че според представите на древните индийски мъдреци 27 накшатри са играждали видимата част от небето (еклиптиката), а не 12 зодиакални знака от Тропическия зодиак.

В „Пураните” накшатрите са представени като 27 дъщери на космическия архитект Праджапати Дакша и жени на лунния бог Чандра. Всяка нощ той посещава някоя от тях, но любимата му жена се казва Рохини и се намира в знака на екзалтация на Луната (Телец).

В „Шалия Парва” се разказва, че от всичките си съпруги Чандра най-много е обичал Рохини, с която не се разделял никога. Това подразнило останалите му жени и те споделят за това с Дакша, техния баща. Дакша съветва Чандра да не пренебрегва останалите жени, но лунният бог не приема неговия съвет. Тогава 26 отхвърлени съпруги отново се обръщат към Дакша със следните думи: “Ще останем в твоя дом и ще ти служим, защото Чандра ни пренебрегва”. След като разгневеният Дакша прокълна Чандра, той се разболява от кшая роги (охтика, белодробна туберкулоза). Никакви ритуали не успяват да му помогнат да се изцели от мъчителната болест. Лековитите билки спират да растат, живите същества започват също да боледуват. Тогава се намесват останалите богове и се обръщат към Дакша с молба да отмени проклятието. Дакша, виждайки последиците от своя гняв, казва на Чандра да се изкъпе в свещената река Сарасвати тиртхи, и така да се избави от болестта за половин месец. Чандра следва неговия съвет и през първите 15 дни от лунния месец, когато Луната е растяща, Чандра се избавя от мъчителната болест, след това отново се разболява, започва да линее. Затова в хороскопа растяща Луна се счита за благоприятна, а намаляваща за неблагоприятна.

Вижте на коя накшатра съответства вашата рождена дата:

АШВИНИ /13 – 27 април/. Животно-символ: кон

Ашвини искат да имат партньор, който може да разбере техния неудържим стремеж към свободата. Те са любители на приключенията с богат душевен мир. Съвършенството на любимите им хора е необходимо на Ашвини, защото те са въплъщение на независимостта и не умеят да градят отношения с противоположния пол. Страстни и чувствени, те са възхитителни любовници.

БХАРАНИ /28 април – 11 май/. Животно-символ: слон.

Тези хора са здраво стъпили на земята и затова им е нужен човек, който се стреми към сериозна и продължителна връзка. Ако успеят да открият такъв партньор, Бхарани ще бъдат готови на всичко за него – дори и да се бият до смърт. Съперничеството ги вдъхновява. Те са способни на всичко, за да заслужат благосклонността на избраника/ицата си. Когато получат своето, чувствата им може да охладнеят, тъй като те вече са сигурни, че притежават любовта на човека до себе си.

КРИТТИКА /12 – 25 май/. Животно-символ: овца.

Криттика са страстни и чувствени натури, но по пътя към сериозното обвързване често се плашат от последната стъпка – брака. Харесва им да бъдат завоювани. Не показват чувствата си, докато не се убедят, че чувствата на човека насреща са същите. Тези хора са лидери във всички други аспекти на живота, но в любовта играят ролята на зрители.

РОХИНИ /26 май – 8 юни/. Животно-символ: змия.

Рохини обичат всеотдайно, от цялото си сърце. Чувствата им са толкова силни, че могат да изживеят живота си дори с човек, който не може да оправдае доверието им. Препоръката към тях е да проявят известна предпазливост в своя неудържим стремеж към съвършени отношения. Рохини не се страхуват да демонстрират чувствата си и дори са способни на отчаяни постъпки, но за да направят първата стъпка, трябва да са получили знак от партньора си.

МРИГАШИРА /9 – 21 юни/. Животно-символ: змия.

Хората от тази накшатра не правят никакви усилия, за да встъпят в интимни взаимоотношения с когото и да било. Първата стъпка трябва да бъде направена от другия. Потайните Мригашира пазят своята сексуална енергия в тайна. Само този, който съумее да разбуди страстта им, може да разчита на ответно чувство. Жените Мригашира имат нужда от интелектуално взаимно разбирателство. Отчуждеността и надменността на тези хора, обаче, често им пречи да изградят сериозна връзка.

АРДРА /22 юни – 5 юли/. Животно-символ: куче.

Нежните Ардра са грижовни и верни, но често влагат във връзката си твърде много енергия и страсти. На тях не им пречи да чакат, докато обектът на чувствата им сам не направи първата крачка. Те търсят добросърдечен и внимателен партньор, който постоянно им се възхищава и ги хвали. Понякога, обаче, без всякаква видима причина може да се разочароват от човека до себе си и да избягат.

ПУНАРВАСУ /6 – 19 юли/. Животно-символ: котка.

Често Пунарвасу не показват достатъчно любовта към човека до себе си, което е необяснимо за този, който е искрено влюбен. На Пунарвасу им е необходимо вниманието на други представители на противоположния пол – по този начин хората от тази накшатра показват, че не биха понесли дори и намек за контрол върху тях. Поради тази причина те изглеждат горди и недостъпни, но това е само маска.

ПУШИА /20 юли – 2 август/. Животно-символ: овен.

Тези хора са много затворени в себе си и им е страшно трудно да проявят чувствата си, даже и по отношение на любими и близки хора. Те са сдържани, но в същото време обичат да преследват обекта на чувствата си. За Пушиа най-важното нещо в една връзка е сексът. Те рядко поддържат продължителни и здрави любовни отношения.

АШЛЕША /3 – 16 август/. Животно-символ: котарак.

Представителите на тази накшатра са потайни и са си самодостатъчни. Те искат до себе си партньор, който няма да пречи на независимостта им. Тези хора са собственици по природа, но не биха изтърпели човек, който има същото чувство за собственост като тях. Ашлеша искат да са сигурни, че за любимия им човек те са Вселената. Ако се усъмнят в това, стават хладни и отчуждени. Но се превръщат в нежни, чувствени и безкрайно предани същества, ако избраникът/ицата им ги приема такива, каквито са.

МАГХА/ 17 – 30 август/. Животно-символ: плъх.

Магха са винаги готови да се наслаждават на живота и секса. Тяхната основна задача е да си намерят партньор, който разбира колко са им нужни силата и властта. Представителите на тази накшатра и от двата пола са много мъжествени, а силният им сексуален апетит е особено привлекателен за всички в обкръжението им, така че имат голям избор от кандидати за сърцето им.

ПУРВА ПХАЛГУНИ /31 август – 13 септември/. Животно-символ: мишка.

Тези хора искат здрава, изпълнена с доверие и продължителна връзка. За да я съхранят, Пурва Пхалгуни са готови на всякакви жертви. Преди да отправят към избраника/ицата си сигнал за страст и любов, те чакат, докато желанието им не достигне точката на кипене. Влюбените в Пурва Пхалгуни не бива да се плашат от редките им изблици на гняв. Всъщност тези хора влагат във всичко, което правят, огромна страст.

УТТАРА ПХАЛГУНИ /14 – 27 септември/. Животно-символ: бивол.

Те не могат да живеят без половинка. Техният неудържим стремеж към съвършенство и справедливост често създава проблеми както на тях самите, така и на близките им. По природа, обаче, Уттара Пхалгуни са добросърдечни и щедри. Основната задача на техните партньори е да поддържат сексуалния интерес към себе си. За хората от тази накшатра е много важно да имат цел и то такава, за която трябва да се борят и да я постигнат трудно.

ХАСТА /27 септември – 10 октомври/. Животно-символ: биволица.

Те зависят от промените в настроенията си, а емоционалната подкрепа на хората до тях им е необходима като въздуха. Сдържани и „непробиваеми” на пръв поглед, те всъщност са неспокойни, раними и крайно уязвими. Хаста са неуправляеми и независими, но в любовните отношения проявяват рядко срещана щедрост и безкористие. Тяхната природна практичност е съчетана с необикновена, невероятна чувственост.

ЧИТРА /11 – 23 октомври/. Животно-символ: тигрица.

Читра искат до себе си човек, който би споделил с тях както бедите, така и радостите. Те, обаче, се опитват да подчинят половинките си на своята воля, а ако решат, че партньорът им вече не им е необходим, проявяват удивително безразличие, студенина и даже жестокост.

Мантри:

Ашвини: Аим Хрим Шрим Ам Ам Ашвини

Бхарани: Аим Хрим Шрим Им Бхарани – концентрирайте се върху дясното си око.

Криттика: Аим Хрим Шрим Им Им Урн Криттика – концентрирайте се върху лявото си око.

Рохини: Аим Хрим Шрим Рм Рм Лм Лм Рохини – концентрирайте се върху дясното си ухо.

Мригашира: Аим Хрим Шрим Эм Мригаширас – концентрирайте се върху лявото си ухо.

Ардра: Аим Хрим Шрим Аим Ардра – концентрирайте се върху дясната си ноздра.

Пунарвасу: Аим Хрим Шрим Ом Аум Пунарвасу – концентрирайте се върху лявата си ноздра.

Пушиа: Аим Хрим Шрим Кам Пушья – концентрирайте се върху гърлото си.

Ашлеша: Аим Хрим Шрим Кхам Гам Ашлеша – концентрирайте се върху дясното си рамо.

Магха: Аим Хрим Шрим Гхам Нам Магха – концентрирайте се върху лявото си рамо.

Пурва фалгуни: Аим Хрим Шрим Кам Пурвафалгуни – концентрирайте се върху гърба си.

Уттара фалгуни: Аим Хрим Шрим Чам Джам Уттарафалгуни – концентрирайте се върху десния си лакът.

Хаста: Аим Хрим Шрим Джхам Нам Хаста – концентрирайте се върху десния си лакът.

Читра: Аим Хрим Шрим Там Тхам Читра – концентрирайте се върху дясната си китка.

Следва…