ЙОНГЕ МИНГЮР РИНПОЧЕ: ИСТИНСКАТА ПРИРОДА НА ЧОВЕКА Е БРИЛЯНТ, СКРИТ ОТ НЕЧИСТОТИИТЕ НА ОТРИЦАТЕЛНИТЕ ЕМОЦИИ

Изданията „Тайм” и „Нешънъл Джиографик” го наричат „най-щастливият човек на Земята”. Йонге Мингюр Ринпоче е един от най-издаваните съвременни тибетски майстори на медитацията. Неговата книга „Буда, мозък и неврофизиология на щастието” е преведена на повече от 20 езика /за съжаление, на български все още не е издадена/. Най-новата му книга се нарича „Радостната мъдрост”.

Ринпоче е роден в Непал в семейство на майстори на будистката медитация. Получава класическо духовно образование. Участвал е в изследвания на въздействието на медитацията върху мозъка – проект, в който лично Далай Лама го е избрал. Вече повече от 10 години Йонге Ринпоче пътува по света и изнася лекции и семинари за тайните на щастието и радостната мъдрост.

– Казвате, че всички искат щастие, но повечето хора не знаят какво означава то. Някои смятат, че щастието е отсъствие на големи неприятности, други пък мислят, че това е някакви екстазно състояние, в което човек не може да пребивава дълго. А за вас какво е щастието?

– Това е състояние на покой, радост, удовлетвореност, което не зависи от външните обстоятелства и явления, а се намира се вътре в нас.

– Твърдите, че най-добрия път към щастието е медитацията…

– Да, медитация и мъдрост. Мъдростта е дълбоко и задълбочено разбиране на живота. Например, вие притежавате мъдростта, когато сте доволни от това, което имате, когато му се радвате и сте благодарни. В известен смисъл това също е медитация, но друг вид – за нея не е нужно да седите и да следите диханието си.

– Под думата „медитация” хората разбират някакво изменено състояние на съзнанието. А вие говорите за медитацията като за нещо много обикновено, нещо, което ние притежаваме, но просто не знаем, че е така. Всъщност какво е медитация?

– Медитацията е колкото просто и обикновено, толкова и необикновено състояние. Това е нещо, което винаги присъства във вас, но вие не го забелязвате. Както е например пространството. Ние не можем да съществуваме без него, но малко от нас го осъзнават.

– Какво ще посъветвате хората, които са решили да започнат да медитират, очаквайки да получат някакъв свръхестествен опит и ако това не стане, ще бъдат разочаровани?

– Това може да се сравни с ден, в който слънцето свети ярко, а ние включваме лампа, за да стане още по-светло. Но лампата не ни помага особено, защото така или иначе е светло. Тоест не виждаме светлината, която съществува около нас и искаме да направим така, че да стане по-светло, а това не върши работа.

– А какво да направим, ако по време на медитация се случи нещо, което ни подразни силно? Как да се „сприятелим” с дразнещите обстоятелства?

– За това е нужно да се „сприятелим” с 6 неща. Първо, това са петте органа на чувствата – ако сте в добри отношения с тях, всичко, което виждате, чувате, помиришете, усещате и пробвате на вкус, ще ви помага в медитацията. А шестото нещо е това, което аз наричам „маймунски мозък” – необуздан ум, подобен на този у скачащата от клон на клон маймуна.

Само тогава мислите и емоциите могат да бъдат използвани за основа на медитацията. Това включва и някои негативни състояния – паника, депресия, гняв, страх.

Дори самата мисъл „аз не знам какво е медитация” може да ви бъде полезна в медитацията, защото тогава нищо не може да попречи на вашата медитация и вие ще можете да медитирате навсякъде, където и когато ви е удобно.

Накратко, първо, трябва да се помирите с петте органа на чувствата си, а след това – да пристъпите към неспокойния ум.

– Чували сме хората да казват: „Дори той – роденият в Хималаите в семейство на майстори на медитацията – е изпадал в пристъпи на паника. Какво остава тогава на нас, простосмъртните?” И се предават…

– Буда е казал, че всички сме еднакви. Самият той е бил като всички нас. И ако Буда е могъл да го направи, то и всички ние можем да превъзмогнем своите проблеми и да преминем към мъдростта.

Например, аз практикувам медитация и моите пристъпи на паника спряха. Разберете, вашето минало, вашето семейство и културата ви нямат абсолютно никакво значение. Преди време учени проведоха изследване, в което накараха хора да медитират, а те не бяха правили това никога преди. Участниците медитираха по един час на ден в продължение на 8 седмици. Резултатите от проучването показаха, че даже за такъв кратък период позитивната активност на мозъците на участниците се е увеличила с 10 – 15%!

– И все пак, ако човек си повтаря: „Нищо не се получава. Аз съм кръгла нула”…

– Важно е да помните, че нулата е забележително число – тя е началото на всичко и съдържа в себе си океан от възможности.

– Казвате, че по време на медитация е важно да се отпуснеш, но това не значи да се предадеш. Къде е разликата между отпускането и предаването?

– Разликата е в това, че когато се предаваме, не сме мъдри. А в отпускането има мъдрост. Например, да вземем чаша чай. Ако вие сте напрегнати, то ще ви коства огромни усилия само за да я държите, вашата ръка ще трепери и чаят ще се разлее.  И ако си кажете: „По-добре да изпия чая по-късно. Или следващата седмица. Или другия месец”, то няма да постигнете никакъв резултат. Значи сте се предали. А можете спокойно и отпуснато да вземете чашата, да изпиете чая и да се отпуснете.

– Какво да правим с навиците, от които искаме да се избавим, но към които сме много привързани? Например, как да спрем да пушим?

– Ако пушите, значи имате два лоши навика – единият е в ума ви, а другият – в тялото. Затова е нужно да промените своите навици. За тази цел първо е нужно да се опитате да се разберете със своя ум. За това изключително полезна може да ви бъде медитацията. Когато ви се прииска да запалите цигара, започнете да медитирате – независимо дали ще се съсредоточите върху диханието си или ще използвате музика. Можете дори да медитирате върху мисълта за цигарата – тя да бъде вашият обект на медитация.

– Сега учените започнаха да признават връзката между ума и тялото, науката и медитацията…

– Още от дете се интересувам от звездите, планетите, човешкия мозък и винаги съм си задавал много въпроси. Затова не само завърших класическо будистко образование, но и се срещах с много западни учени. Дори сам съм бил обект на изследване – направиха ми ядрено-магнитен резонанс, за да проследят въздействието на медитацията върху мозъка ми. И това, което учените откриха, изучавайки мен, както и други опитни практикуващи, се оказа толкова невероятно, че първоначално си помислиха, че оборудването им е размалено. А всъщност се оказа, че мозъкът притежава пластичност и може да се променя, докато преди 10-15 години се смяташе, че човек е обречен да живее с мозъка, с който се е родил.

Сега учените признават, че дори и да сте се родили като депресивен тип човек, можете да се промените и да станете радостен. Второто важно откритие се състои в това, че един от най-добрите начини да промените мозъка си в положителна посока е ежедневната медитация. Третото важно откритие е, че положителните промени в мозъка са полезни за физическото тяло – подобрява се имунитетът, изчезва високото кръвно налягане, намалява нивото на стреса. Защото напрежението в ума може да измени клетките на тялото, а това води до редица заболявания. А медитацията дава свобода на ума.

Обикновеният човек не може да се концентрира за дълго, докато медитиращият не само може, но и е способен да променя степента на концентрацията си.

– Това „сближаване” между науката и медитацията е нещо съвсем ново в световен мащаб…

– Да. Аз участвам в ежегодната конференция на Mind and Life Institute. На тези срещи идват много известни учени, Нобелови лауреати и будистки експерти. Всички ние се срещаме и говорим за наука, за будизма и медитацията. Крайният извод, до който стигнахме е, че будизмът дава на човека добро сърце, а съвременната наука – остър ум. Ако ги обединим в едно, то светът и животът ще станат по-добри.

На последната конференция разговорите бяха на тема „Алтруизмът и състраданието в бизнеса”. Общият извод, който направихме е, че сегашната икономическа криза е резултат от алчността на човечеството. Преди 10 години световноизвестни бизнесмени смятаха, че състраданието няма място в бизнеса и че в тази сфера е нужно да бъдеш жесток, за да издържиш на конкуренцията. Именно този подход доведе до финансовата криза.

– В християнството съществува понятието „първороден грях”. Будизмът учи, че всички хора са изначално добродетелни. Има ли противоречие в това и как може да се разреши?

– Всичко зависи от коя страна ще погледнем. В будизма се казва, че нашата истинска природа е прекрасна, че прилича на брилянт. Но понякога скъпоценният камък е скрит под дебели слоеве мръсотия. Вашата истинска природа е брилянт, а всички скриващи го мръсотии са страданията, проблемите, отрицателните емоции, изкривената представа за света и т.нар. грехове. Ние, будистите, смятаме, че всички тези нечистотии могат да се отстранят.

Превод от руски: Анна Димитрова