ЛУИЗ ХЕЙ И ШЕРИЛ РИЧАРДСЪН: КАКВОТО ЧУВСТВАМЕ, ТОВА ПОЛУЧАВАМЕ

Скъпи приятели, дамите, които са главни героини в това интервю, са достатъчно известни и няма нужда да изпадаме в клишета и излишно представяне, защото техните имена говорят достатъчно – Луиз Хей и Шерил Ричардсън. Поводът да станат част от нашия вестник е тяхната обща книга „Ти можеш да ръководиш своя необикновен живот“, която все още не е издадена на български език.

– Една от идеите, които описвате в книгата си, е как да започваме новия ден. Много е важно, тъй като от това зависи какво ще ни се случва през целия ден. Моля, разкажете по-подробно за това.

Луиз: Повечето от нас постоянно се лутат в живота си. Някои, които са малко по-добре осведомени, казват: „Ох, трябва да казвам моите афирмации“. И по цял ден казват афирмации/бел.ред.: позитивни утвърждения/. На следващия ден сутринта се събуждате и отново започвате да мислите, че животът ви е лош. Акцентът в нашата книга е върху това човек да си изясни кой е той и какво прави в настоящия момент.

Най-доброто време да започнете е когато сутрин отваряте очи от сън и се насладите на птичите песни, които се носят пред прозореца ви, например. И ако вие разберете себе си в този момент и го направите наистина позитивно, комфортно и радостно, т.е. просто се насладите на момента, то вашият ден ще започне по най-прекрасния начин. С две думи, ще започнете да мислите позитивно. Трябва непременно да започва така всеки ваш ден, защото това ще ви помогне да се доближите към чудото, към целта си.

Мисля, че е важно, когато се събудите сутрин, да се програмирате така, както искате да се чувствате и да премине денят ви – позитивно. След това никога повече няма да казвате: „Аз не искам да ми случва еди какво си“, защото ще изгубите много енергия.

Говорете за това, което искате да ви се случи!

Ето ви един пример: „Днес е прекрасен ден. Аз имам прекрасни отношения с колегите ми в работата. Ние с тях се разбираме. Всички разговори, които провеждам сега, са много позитивни и приятни за мен.“

И винаги пускайте лйбовта да върви пред вас. Изпращайте любов на клиентите си, на сградите, на хората в тях, на трапезата си, в офиса си или където и да е другаде. Ако започнете да правите това, ще видите колко е прекрасно и как всичко в живота ви се променя към добро!

– Ако някой иска да промени живота си, да промени мисленето си, с какво трябва да започне?

Луиз: С огледало. Мисля, че то е много мощен инструмент и започва да работи много бързо. Големите промени могат да се случат някъде в средата на седмицата, ако започнете от понеделник. Погледнете в огледалото, кажете името си и продължете: „Обичам те. Аз наистина те обичам.“ Това е първият мощен инструмент, който работи магически.

Ето и една афирмация за деня:

Обичам живота си.

Обичам този ден.

Животът ме обича.

Използвайте огледалото, но не за да говорите на себе си всеки път, когато се огледате в него и видите нещо негативно в тялото си или изобщо във външността си, защото това може да се превърне в ужасна афирмация. Всеки път, когато се погледнете в огледалото, ще изтръпвате от ужас, защото ще знаете, че отново започвате да мислите нещо лощо за себе си. Но ако можете да се промените и да направите огледалото свой приятел, а също и човекът, който се оглежда в него, то животът ви ще се промени неузнаваемо и бързо.

Когато Шерил започна да използва огледалото, тя, като повечето хора, мислеше: „О, не, не мога да го направя“. Но постепенно с времето животът й се промени.

Шерил: Отначало се чувствах неловко. Чудех се какво е това криво същество в огледалото. Но после това се промени.

И двете с Луиз сме чували много хора да казват: „Не вярвам в себе си, когато се оглеждам в огледалото и казвам, че се обичам. Не мога да понасям тези бръчки около очите ми и тлъстините по тялото ми.“ Истината е, че просто трябва да повярвате, че това действа.

Когато за първи път започнах да се занимавам с пилатес, аз също не се чувствах комфортно. Беше ми странно и неловко. Започнах да си казвам: „О, Боже, Шерил, погледни живота си, виж краката си! Не могат да се разгънат. Нямаш абсолютно никаква координация.“

Сигурна съм, че учителят ми по пилатес вече се възхищава на нещата, които правя с широка усмивка на лицето, защото, гледайки се в огледалото, си казвам: „Обичам своята прекрасна фигура. Вижте колко съм силна и здрава! Благодарна съм за жизнения път, по който вървя. Сега съм в неговата прекрасна среда.“ И какво мислите? Вече нямам търпение да правя отново и отново тези афирмации. Ден след ден.

Луиз казва да направим огледалото свой приятел, както и човекът, който се отразява в него. Това е мощно упражнение, но често се случва така, че виждаме там човека, от когото се страхуваме. Ние така се страхуваме от себе си, че колкото и да сме уморени, продължаваме да се самоосъждаме, да си казваме неприятни неща и да се критикуваме.

Когато се промениш и станеш приятел на себе си, и то добър приятел, ти вече можеш да започнеш да подобряваш живота си. И вече няма така безжалостно да се самоосъждаш, както и да приемаш твърде навътре критиките на родителите, приятелите и близките си. По този начин раждаш вътре в себе си нов родителски глас, който звучи невероятно благопожелателно. Това е особено важна за жените. В периода на остаряването много жени се самокритикуват постоянно, защото съдят себе си, слушайки критики от другите хора около тях.

Ние съдим сами себе си дори повече отколкото това правят нашите родители. Приели сме, че те са обективни и възприемаме тяхната „обективност“ като своя собствена. А е много важно да разберем разликата между нашата собствена гледна точка и тази на родителите ни. Защото нашият вътрешен глас има огромна власт над нас. Това е негативен глас, който живее вътре в нас, работи негативно и трябва задължително да го трансформираме в любов.

Луиз: Всички ние имаме вътрешен глас и трябва да го познаваме и да го разбираме. Всички ние сме великолепни и магически въплъщения на живота и когато осъзнаем и признаем това, животът ни ще протича по-гладко. Сега ще споделя с вас една от афирмациите, които използвам вече в продължение на две години:

Животът ме обича.

Животът ме обича.

Животът ме обича.

Повтаряйки тази афирмация, аз получавам все повече и повече доказателства, че животът наистина ме обича. И това се случва, защото аз вярвам, че е така!

Знаете ли, повечето хора мислят, че животът им е абсолютен крах. Сега, ако някои от тях започнат да използват тази афирмация, това може да се превърне в техен прекрасен първи опит. Ние винаги имаме избор при вземането на решение какво искаме да чувстваме в себе си и да имаме в живота.

Каквото изберем да чувстваме, това и получаваме в живота.

Това, което ние с Шерил предлагаме в книгата си, е просто и лесно и всеки може да го прави крачка по крачка. Ние не можем да излекуваме целия свят веднага, но можем да правим малки крачки и в крайна сметка да постигнем това всеобщо изцеление.

Отначало започнете да правите своето мислене по-позитивно, направете сърцето си горещо, позволете на тялото си да заработи по-добре и се постарайте да запълните пространството около себе си с колкото може повече добри хора.

Когато направите всичко това, всичко ще си дойде на мястото.

– Едно от нещата, които предлагате в книгата си, е хората да не гледат телевизия, особено новини или пък всякакви други предавания, които обезпокояват човека преди да заспи. Кажете как да се подготвяме за сън?

Луиз: Краят на деня е особено важен, защото всичко, което сте правили преди да заспите, ще се отрази на съня ви.

По време на сън човек може да се лекува.

Но ако лягаш в леглото си с товара от новините и ужасните истории, които си чул и видял по телевизията, твоят сън няма да е лечебен. За съня се отнася абсолютно същото, както и за събуждането сутрин. Аз лично благодаря на съня си и мислено си казвам, че денят ми след този прекрасен сън ще бъде изпълнен с прекрасен опит. По този начин се зареждам с бодрост.

Преди да заспя вечер също водя „беседа“ със себе си и благодаря на деня и нещата, които съм научила. И знам, че денят е приключил, а аз мога да се отпусна спокойно и да заспя. Знам също, че ще спя дълбоко и ще се чувствам добре през цялата нощ, защото животът ме обича.

Шерил: Започвайки с малки крачки, животът ни се отплаща с внимание и всичко около и вътре в нас е хубаво. Така реално променяме структурата на своя живот и повлияваме благотворно на своето здравословно състояние и баланса на целия наш организъм.

Интервю за womentowomen.com

Превод: Анна Димитрова