ЛЮБОВ СМИРНОВА: ХИПЕРТОНИЯТА, ДИАБЕТЪТ И АТЕРОСКЛЕРОЗАТА СЕ ДЪЛЖАТ НА НАРУШЕНА ВЪГЛЕХИДРАТНА ОБМЯНА

Милиони хора по света страдат от повишено кръвно налягане, което медицината нарича хипертония. Това заболяване продължава да се разпространява, без да щади никого. Съвременната медицина е безсилна да се справи, ето защо потърсихме за коментар Любов Смирнова – лекар-диетолог.

– Вие твърдите, че тежки заболявания като диабета, могат да бъдат излекувани с помощта на диета. Хипертонията е съвсем различно заболяване, но все пак, помага ли диетата и при нея?

– Хипертонията, или т.нар. артериална хипертензия, е заболяване, което се изразява в повишено артериално налягане, което на пръв поглед изобщо не е свързано с обмяната на веществата. Високото кръвно влияе негативно върху работата на всички вътрешни органи и системи в организма, предизвиквайки тежки патологични изменения.

Хипертоничната болест е лидер сред причините за ранна смърт и е най-разпространената сърдечно-съдова патология в света. Но медицината няма никаква представа от какво се предизвиква тази болест. Освен това, в началните стадии е много трудно да бъдат отличени нейните симптоми от обикновената умора, тъй като тя се изразява в периодично главоболие и сърцебиене. Впоследствие у много хора се появяват изтръпване на ръцете и краката, усещане за прилив на кръв в главата, безсъние. Ако в този момент се направи изследване на кръвоносните съдове, то обикновено се установяват склеротични изменения. Тези изменения не се получават мигновено, а се натрупват с годините. Накрая „изневиделица” човекът получава инфаркт на миокарда или инсулт.

– Каква е причината за хипертонията?

– Факторите, които водят до високо кръвно налягане са силна преумора, стрес, тежки емоционални преживявания и още много други. Всеки един от тези фактори играе немаловажна роля при възникването на различни патологии в работата на сърдечно-съдовата система. Сред причините за хипертония са и определени заболявания на бъбреците, хормонални нарушения, склероза на съдовете, проблеми с нервната система и т.н. Най-новата версия, която медицината изтъква за появата на високо кръвно налягане, е нарушение в регулацията на артериалното налягане на кръвта в организма.

– А това твърдение правилно ли е?

– Възможно е да е така. Но въпросът е защо хипертоничната болест започва да се развива и как да отстраним факторите, които провокират заболяването? И как да подготвим организма си за ефективна борба с болестта, за да не се стигне до сериозна патология? Ето това е задачата на лекаря. Тук е огромната роля на диетата, която трябва да е правилно назначена от специалист.

Аз считам, че артериалното налягане се повишава на първо място поради нарушена обмяна на въглехидратите в организма. По-горе изброените фактори, които предизвикват хипертонията, са категорично свързани с въглехидратната обмяна.

– Дайте примери…

– Да вземем например атеросклерозата на съдовете. В повечето случаи тя е съпътствана от хипертония, дори може да е предизвикана от нея. Лекарите знаят, че ако диастоличното/долната граница/ кръвно налягане, което е фаза на отслабване на сърцето, е повишено, то това е първият сигнал, който предупреждава за атеросклероза на съдовете. Колкото по-висока е долната граница на кръвното, толкова по-слаба е еластичността на съдовете. Но как се стига до там? Атеросклерозата в значителна степен се дължи на нарушената въглехидратна обмяна в организма. Стига се дотам, че организмът започва да използва натрупаните мазнини в тялото, за да задоволи своите нужди от енергия и затова човек започва да отслабва, а съдовете се изчистват от шлаките.

– Смятате, че долната граница на кръвното налягане се повишава заради атеросклерозата?

– Не само. Доказано е, че за обезпечението достатъчно енергия за всички клетки в организма са достатъчни 60 г глюкоза дневно за мъжете и 50 г за жените. При прекомерната употреба на въглехидрати хората развиват хронична хиперинсулинемия, т.е. инсулинът в кръвта е постоянно по-висок от нормалното. Това е нормална реакция на задстомашната жлеза, която превръща въглехидратите в захари. Инсулинът е стресов хормон, който действа негативно на съдовете, защото ги стеснява. И така, въпросът е какво да правим, за да намалим нивото на инсулина в кръвта? Отговорът е съвършено ясен: трябва да изключим от менюто си излишните въглехидрати и с времето нивото на инсулина ще се нормализира. Съдовете постепенно ще се разширят и съответно кръвното налягане ще влезе в норма.

– Какво да ядем, за да постигнем този ефект?

– При високи стойности на кръвната захар или наличието на диабет, сърдечно-съдови заболявания и т.н. се прилага първоначално режим на въглехидратно разтоварване – 6-кратно дневно хранене, което включва големи количества свежи зеленчуци, които не съдържат захари. След 2-3 седмици/в някои случаи може да продължи и около 3 месеца/ пациентът преминава на въглехидратно захранване – диетата се обогатява с плодове, съдържащи достатъчно количество въглехидрати. Това е формулата. През това време не се яде хляб и изобщо тестени храни.

– А какво ще кажете за високата горна граница на кръвното налягане – т.нар. систолично налягане? Зависи ли отново от въглехидратите?

– Не бих казала. Известно е, че нашите органи работят на принципа на обратната връзка. Ако е нарушена циркулацията на кръвта в периферните артерии и по-малките съдове, нашият мозък получава информация за това и дава сигнал на сърцето да работи по-ускорено, за да обезпечи периферните зони с хранителни вещества и кислород. А кое може да наруши циркулацията на кръвта? Много често причинител на това явления е хиперинсулинемията, т.е. повишеното съдържание на инсулин в кръвта, което отново е следствие от нарушената въглехидратна обмяна. Когато ограничим въглехидратите в хранителния си режим, високото налягане на горната граница постепенно се нормализира.

Има и още един важен фактор, който кара сърцето да изтласква повече кръв – недостигът на хемоглобин. Хемоглобинът е вещество, което транспортира молекулите кислород до всяка клетка в организма. С две думи, пониженият хемоглобин води до висока горна граница на кръвното налягане.

– Недостигът на хемоглобин обикновено се свързва с недостиг на желязо…

– Свързват го и не само – някои хора се опитват да нормализират стойностите на хемоглобина като бодат ръждясали гвоздеи в ябълка или слагат в хляба железен оксид. По този начин се опитват да предотвратят анемия, но не разбират, че това само усложнява ситуацията. Ръждата не се усвоява от организма, а приемайки го чрез храната, нарушавате абсорбцията на желязо в червата.

Освен това не само недостигът на желязо може да доведе до нисък хемоглобин – много често причината за това е недостигът на фолиева киселина, витамин В12, нарушена функция на

чревната абсорбция, дефицит на незаменими мастни киселини.

– Една от теориите е, че хипертоничната болест е свързана със заболявания на бъбреците. Вие как мислите?

– Някои специалисти асоциират високото артериално налягане с прекомерното производство на ацетилхолин от бъбреците. Но повечето бъбречни болести се причиняват от нарушена въглехидратна обмяна в организма. Бъбреците вършат огромна работа, за да изведат от организма мазнините от повишената захар в кръвта, при това поради повишеното ниво на инсулин бъбречните кръвоносни съдове се стесняват. Ето защо не е изненада, че практически всички диабетици имат проблеми с бъбреците и високо кръвно.

Интервю за „Дом Солнца”

Превод: Анна Димитрова