МИСТЕРИОЗНАТА СФЕРА НА БЕТЦ – ИЗВЪНЗЕМЕН АРТЕФАКТ ИЛИ БОМБАТА НА СТРАШНИЯ СЪД?

Анна Димитрова

Мистериозната сфера, за която ще стане дума тук, е вероятно една от най-изучаваните находки, която някога е ставала обект на интереса на учени, военни служители, уфолози и прочие специалисти.

На 26-ти март 1974 г. 21-годишният стажант Тери Матю Бетц, баща му Антоан, военен инженер, и майка му Джери оглеждали щетите из земите си, предизвикани от пожар. Фермата на семейството била във Форт Джордж Айлънд, на изток от Джаксънвил, Флорида. Докато обхождали земята, те намерили

полирана метална сфера с диаметър 20,22 см/8 инча/ и тегло 9,67 кг.

Шевове нямала, нито пък някакви драскотини, с изключение на малка триъгълна 3-милиметрова маркировка. Зашеметени от находката, Тери и семейството му първоначално помислили, че това е свален сателит на НАСА или пък на СССР.

След това започват предположенията. Но има въпроси, които остават без отговор – ако тя е паднала от някъде, то значи се е движила с много малка скорост, защото не е образувала кратер и не се е заровила в земята, а огънят не е оставил никакви следи по нея.

Тери решил да вземе сферата у дома си, където тя стояла през следващите две седмици като обикновено парче желязо. Но когато младежът решил да забавлява приятелката си Тереза, като й посвири на китара, сферата като че ли оживяла! Тя

започнала да вибрира като камертон и да издава странни пулсиращи звуци в отговор на някои акорди.

Звукът, който се чувал, бил придружен от инфразвук кучето започнало да скимти.

Бетц скоро открил, че сферата може да се търкаля сама. Като я търкулнел по пода, тя спирала, а след това отново тръгвала дасе движи, и така няколко пъти – докато се връщала при него като бумеранг. Един ден загадъчната сфера

се търкаляла 12 минути без да спре!

Оказало се, че сферата реагира на климатичните условия – в ясен ден се търкаляла по-активно, отколкото в дъждовно време, и ако я поставят в сенчестата страна на стаята, често се се търкаляла до слънчевата. На изкуствени източници на топлина, като например нагревател или горелка, не реагирала. От време на време сферата вибрирала с ниска честота, като че ли вътре има двигател.

Ако я сложели на масата, тя продължавала да се движи, но така и не падала – сякаш някаква разумна сила я държала далеч от ръба. Когато един от членовете на семейството вдигнал ръба на масата, така че тя най-накрая да падне, сферата продължавала да се задържа, въртейки се около оста си!

След известно време семейството решило да разкаже на обществеността за това и да намери учени, които биха разкрили мистерията. Първо се обадили в местния вестник “Jacksonville Journal”. От изданието изпратили фотографа Лон Енгър.

Eнгър, след завръщането си в редакцията пише сензационна статия. Скоро за сферата на Бетц заговорила цялата страна. Фермата била обсадена от репортери. Военни и уфолози, от своя страна, също се заинтересували от историята. Представителят на ВМС Крис Бернингер заявил, че в негово присъствие сферата правила какви ли не неща.

През нощта в къщата на Бетц започнала да се чува странна музика – звукът бил нещо подобно на този на орган. Вратите започнали да се отварят сами по всяко време на деня или нощта. Семейството решило, че сферата трябва да се даде на представители на Военноморските сили за по-подробно проучване.

Военните я прегледали с мощен рентгенов апарат и установили, че дебелината на стената й варира от 1.09 до 1.14 см – тази дебелина позволява на сферата да издържа на налягане до 120 000 хиляди фунта на квадратен инч. Разбира се, тя може да падне от масата, без да се повреди. Спектроскопът показал, че корпусът на сферата е изработен от неръждаема стомана с никелов примес. Най-близкият аналог – “сплав 431″ за работа в условия на висока температура, с максимална устойчивост на корозия.

Под тази обвивка, по която дори и рентгеновите лъчи не намерили никакви шевове, имало два кръгли обекта, заобиколени от собствена обвивка от материал с необичайна плътност. Сферата не била радиоактивна. Военните искали да я разрежат, но Бетс отказал да даде съгласието си и я поискал обратно. След като сферата не била идентифицирана от военните, семейство Бетц решили, че може да е извънземно устройство.

Точно в този момент “жълтият” вестник “National Enquirer” обявил, че ще плати $10 000 за “най-доброто научно доказателства за съществуването на НЛО” и 50 000 щатски долара за “доказателство, че НЛО са с извънземен произход.”

Семейство Бетц решава да даде сферата на вестника, надявайки се да спечели добра сума, а в същото време да се проведат допълнителни изследвания за сметка на известния американски вестник.

На 20 и 21-ви април 1974 г. сферата е в центъра на общественото внимание – от нея се интересуват световноизвестни авторитетни издания като „Ню Йорк Таймс” и „Лондон Дейли”, но пари на фамилия Бетц не били дадени – в края на краищата, те не могли да докажат, че топката има нещо общо с НЛО. Но членът на комисията д-р Джеймс Хардер – професор по инженерство в Университета в Бъркли, правейки известни изчисления за плътността на елементите на сферата, стигнал до заключението, че

в нея има нещо с атомен номер 140

да не забравяме, че в природата най-тежкият елемент е уран с атомен номер 92, а синтезираните елементи са номерирани до 118.

Три години по-късно на Международния конгрес за НЛО в Чикаго Хардер уплашил всички. Той бил категоричен, че ако някой се опита да пробие дупка в сферата, във вътрешността й ще се задейства верижна реакция и ще избухне като атомна бомба. Освен това тя можела да е все още под контрола на извънземните и не е изключено да накажат този, който си позволи да разглоби техния апарат!

В този момент тричленното семейство Бетц изчезнало заедно със сферата. Никой не успял да намери нито Бетцови, нито мистериозната им сфера.

Използвана е информация от mysteriousuniverse.org