МУДРИТЕ – БЪРЗА ПОМОЩ ПРИ ПРОБЛЕМИ СЪС СЪРЦЕТО И ВИСОКО КРЪВНО

Весела Цалта

Мудра се нарича определено положение на пръстите. Смята се, че мудрите са дошли от доарийския период на Индия. Индусите смятат, че тези движения, посредством своя танц, им е предал самият бог Шива. И днес ритуалните жестове-мудри се наблюдават в храмовитe танци.

Мудрите се препоръчват като бързодействащ и спасяващ живота в някои моменти способ. С тях наистина могат да се избегнат тежки ситуации.
И макар да живеем забързано, не препоръчвам да се ползват само в краен случай, а да се подходи към тях с нужното уважение и внимание – те учат също на постоянство и уважение към себе си, което е важна профилактика против всичко нежелано в живота.
Ако ги ползваме само при спешен случай, е все едно да се лекуваме само чрез викане на Бърза помощ.

Мудрите се изпълняват в поза лотос, но за нас това невинаги е възможно, а и не е толкова важно. Може да се изпълняват докато седите зад бюрото или пък зад волана на автомобила си във вечните задръствания. Може и докато си почивате, легнали у дома. Пуснете си релаксираща музика, изключете телефоните и може да започвате.

Мудрите може да изпълняваме седнали, легнали или в изправено положение, а също така при ходене пеш. Трябва да сме отпуснати. При изострени проблеми правенето на мудри се прекратява при постигане на резултат. При хронични заболявания те се прилагат от 3 до 30 минути, 2 до 4 пъти дневно. В някои ръководства се препоръчва една мудра да се прави 45 минути, или три пъти на ден по 15 минути. Действието на мудрите започва почти веднага. Отначало се чувства затопляне, болката и неразположението преминават, настроението се вдига и човек се чувства обновен. Но в някои случаи в самото начало ефектът може да бъде и обратен – умора, хлад и треска, което е показател, че организмът е започнал да се справя с проблема.

Има различни обяснения за механизма на въздействие на мудрите.

За йогите те означават създаването на някаква енергийна конфигурация, позволяваща да се въздейства на духа и тялото. За тях те имат и определена символика. От гледна точка на китайската медицина и аюрведа, при мудри въздействат на определени акупунктурни точки, разположени върху върховете на пръстите.

„СПАСЯВАЩА ЖИВОТА” МУДРА


Тази мудра се изпълнява при сърдечни пристъпи, болки в сърцето, та даже и при инфаркт на миокарда. Тя се прави с двете ръце едновременно. При нейното изпълнение болката отшумява чудодейно бързо – почти като след приемането на хапче нитроглицерин.

Ето как се прави: показалецът се сгъва така, че да докосне с възглавничката си основата на палеца. Едновременно с това се събират възглавничките на палеца, средния и безименния пръст. Кутрето остава изправено.

При внезапен пристъп – болка в сърдечната област, високо кръвно, се прави моментално и се продължава докато настъпи подобрение.

За поддържащо лечение е препоръчително да се прави в продължение на 10 – 15 минути 3 пъти на ден. Още със започването на мудрата ще усетите лека топлина в гръдния кош или сърдечната област. После ще ви бъде леко, може да ви се доспи –

нормално е, защото се понижава кръвното налягане. Аз бих ви препоръчала, когато правите тази мудра, да казвате в началото и в края на действието следното утвърждение:

„Аз се наслаждавам на спокойствието и пълноценния си живот. Моето тяло е саморегулираща се система. Аз го обичам и то ми отвръща със същото.”

Дишането е леко и приятно. Когато се налага, мудрата се прави както е удобно. Може дори да се ходи и да се държат пръстите в даденото положение. Важното е да се позволи на енергията да се движи по-бързо до болното място и да има подобрение.

МУДРА НА ЖИВОТА


Тази мудра се прави с цел изравняване на енергийния потенциал на целия организъм. Тя способства за засилване на жизнените сили. Спомага за повишаване на работоспособността, подобрява остротата на зрението, повдига общото самочувствие.

Ето как се прави: допират се възглавничките на палеца, кутрето и безименния пръст. Другите два пръста остават свободно вдигнати. Отново се прави с двете ръце заедно.

МУДРА-„КОСТЕНУРКА”


Ако сте се заглеждали в ръцете на по-възрастните хора, седнали по пейките, може да сте забелязали, че ръцете им често са с преплетени пръсти и тази поза те запазват часове наред, докато общуват помежду си. А това е т. нар. мудра-„костенурка”.

Оказва се, че природата сама ни учи, стига да се научим да разчитаме нейните подсказки.

Тази мудра се прави при безсилие, при преумора. Дарява енергия и забавя стареенето.

Тя се прави по следния начин: пръстите на ръцете се сплитат. Палците се изправят и се допират. Прави се толкова пъти и толкова дълго, колкото ви е приятно.

По материали на Центъра за народна медицина „Сантана”, Минск