НАДИН НИЗЕШЕЗИН: Регресията е състояние на лек сън, в който въображението е активно и няма нищо общо с хипнозата

Nadin_vyprosi1.5

Надин Низешезин е основател на Центровете за хармонизиране на тялото и душата „Нирвана плюс“ в Казанлък и Самоков. Завършила е Мениджмънт в Рекреацията, SPA и WELLNESS във Варненския икономически университет, където е специализирала различни подходи за възстановяване на човешкото здраве с помощта на множество алтернативни методи на лечение. Тя е квалифициран инструктор по йога, йога на смеха, Бахов терапевт и Майстор Рейки. Провежда също сеанси по холотропно дишане и регресионна терапия, прави консултации по Аюрведа. Създател е на програмата за цялостна трансформация и себеразвитие „Осем стъпки към себе си“.

От месец юни Надин започва да води тренингите „Осем стъпки към себе си” онлайн, т.е. всеки от вас, скъпи приятели, може да се запише. За контакти и допълнителни въпроси към Надин тел. 0893 675 501.

– Напоследък все повече хора проявяват интерес към регресионната терапия, но далеч не всички, които се обръщат за помощ към този метод, са наясно в какво точно се изразява той. Какво е регресия, Надин?

– Обикновено я наричат терапия на миналите животи. Лекарите-психотерапевти и учените, изучаващи преражданията, са доказали, че събитията от миналите животи могат да влияят на здравето, финансовата успешност, поведението и мирогледа на личността в настоящето.

Всеки проблем, страх или негативен модел на поведение си има винаги първопричина, която лежи в миналото –

в детството, в ембрионалния период или в някой от миналите животи. Такъв причинно-следствен механизъм в езотеричната наука се нарича Карма.

Регресионната терапия се базира на повторното преживяване от пациента, под контрола на терапевт, на спомените, които обикновено се блокират от неговото съзнание,

но се пазят в подсъзнанието му (в постоянната памет). След като пациентът преживее първопричината, терапевтът я разграничава от настоящото състояние и проблемите напълно изчезват. Така също регресионната терапия дава възможност на пациента да си спомни отношенията, които е имал с различни хора в предишни животи. А това способства за решаване на редица социални конфликти и подобрява личните отношения с определени хора. Днес регресионната терапия е едно от най-перспективните и развиващи се направления в психотерапията, даващо уникални и стабилни терапевтични резултати.

– При какви проблеми помага, в кои случаи е подходяща и кога не е?

– С помощта на регресионна терапия

могат да се разрешат проблеми, свързани със страхове и фобии с различна природа, състояния на тревожност,

негативни поведенчески модели, неуспешност в бизнеса или в личните взаимоотношения, психологически проблеми с близките, невъзможност за самореализация, здравословни проблеми, пренесени от минали животи и повтарящи се събития, които нямат логическо обяснение.

– Какво бихте казали на хората, които се страхуват от този тип терапия, защото я свързват с хипнозата? Каква е разликата между регресия и хипноза?

– Чрез електроенцефалограф е установено, че има четири типа мозъчни вълни – бета, алфа, тета и делта.
Когато сме будни и извършваме всекидневната физическа или умствена работа, доминират бета-вълните, които са с честота 13-30 херца.
Алфа-вълните са с честота 8-12 херца. Появяват се при полусън, т.е. в междинната фаза непосредствено преди заспиване и след събуждане.
Навлизането в алфа-състоянието представлява мост между съзнанието и подсъзнанието и има благоприятен ефект върху развиването на творческите способности.
Тета-вълните са от 4 до 7 херца и рядко се наблюдават при възрастни в будно състояние. Тета-ритъм има при лек сън и когато човек е потънал във фантазии. Това състояние е свързано с интуицията. Тета-вълни се наблюдават нормално в будно състояние при деца до 13 години, при медитация, молитва, дълбока вътрешна съсредоточеност.
Делта-вълните са с малка честота – между 1,5 и 4 херца, но с най-голяма амплитуда. Това е преобладаващият ритъм при деца до една година. Наблюдава се и в дълбоките фази на съня без сънуване у възрастните, при сомнамбулизъм. Това е нашето несъзнавано. Това е усещането при дълбока медитация и хипноза. Тук тялото и умът са изключили.

Nadin_vyprosi1.3

Разликата между хипнозата и регресията е, че по време на хипноза съзнанието се намира в делта-честоти.

Хипноза е „трансово състояние“, което се съпътства с повишена концентрация на вниманието, което се пренасочва от външната действителност към феномените на вътрешния свят.

Докато по време на регресионна терапия тялото е отпуснато, но съзнанието е будно – тогава мозъкът ни работи в тета-честотите.

По време на пътуването във вашето минало ви въвеждам в тета-състояние, при което няма как да изключите напълно от нашата реалност, но сте в състояние на лек сън, в който въображението е активно.

Усещането е като че четете книга – тялото ви е в една реалност, а въображението и мислите в друга реалност. В регресия е същото!

Сякаш сте в друго време, на друго място и все пак усещате тялото си на дивана тук, чувате далечните шумове около вас. Това е като да си на две места по едно и също време. Мозъкът осъзнава, че тялото се намира на дивана в стаята за регресия, чуваш гласа ми, разговаряш с мен, и едновременно с това осъзнаваш, че се намираш в друго време, друго място и имаш други усещания (например за топлина, студ, глад, умора, мъка, щастие…). Това е като да чувстваш, че си с двата крака в два различни свята, като осъзнаваш и преживяваш и двата момента едновременно. По всяко време можеш да ми кажеш и да те извадя от това състояние.

Възможно ли е регресията да навреди, кога се случва това, какви са пораженията и поправими ли са?

– Терапията е НЕХИПНОТИЧНА и поради това абсолютно безопасна. Пациентът съзнателно участва в процеса и след сеанса си спомня всичко.

По време на пътуването в минали животи мозъкът ви работи в тета-вълни.  Както вече обясних, това е честотата, в която тялото ви си почива, но не спи. Регресията е приятно, познато за организма състояние, в което дори да бъдете оставени, ще се събудите съвсем естествено.

Ако в миналия си живот сте преживели нещо травмиращо, вашето подсъзнание има един защитен барометър и информацията ще ви я поднесе по-възможно най-достъпния за вас начин. По време на това пътуване в минали животи, начинът, по който всеки човек преживява, е много различен и индивидуален. А също един и същи човек при различните терапии преживява нещата по различен начин.

Най-ярката регресия е на преживяването. Ти си там, в това тяло и преживяваш нещата така, сякаш се случват в момента.

Друг път може да виждаш ситуацията, като наблюдател отстрани, като на кинолента. Знаеш, че това там си ти, но се виждаш отстрани.

Може също така да няма никакви образи, а само силуети или само глас, който ти дава ясно послание, или познат аромат или табела с надпис…

А друг път може да няма нищо, само едно ясно знание, че „това е така“ (за дадена ситуация).

По какъвто и начин твоето подсъзнание да избере да ти поднесе информацията, накрая винаги имаш ясното чувство, че „това е така“ и то ти дава много отговори на въпроси в настоящия ти живот. Сякаш една пелена се е вдигнала пред очите ти и ти придобиваш „яснотата“, която винаги си е била там, но нещо ти е пречело да я видиш.

– Как да различим опитния и добрия от недобросъвестния регресионен терапевт?

– Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Аз смятам, че колкото повече практика има един регресионен терапевт, толкова повече опитност придобива. Това е като никога да не си хващал четка и да започнеш да рисуваш. Отначало не се получава много добре, но с всяка следваща картина ставаш все по-добър и по-добър.

Всъщност най-важната роля на терапевта е да може да усети във всеки конкретен случай кой метод да приложи и след регресията да помогне на човека да разграничи миналата ситуация от настоящия живот, така че тя да не се повтаря и в бъдещи прераждания. А за това определено е необходима повече опитност.

Като цяло

регресионната терапия работи и ако някой твърди, че неговият метод е по-добър от метода на друг, това определено е с комерсиална цел.

Аз мога само да споделя своята опитност, а тя не е малка. Регресионен терапевт съм от 2011 г. и съм имала стотици случаи.

– Има хора, които твърдят, че практикуват саморегресия. Това възможно ли е и ако да, крие ли рискове и какви?

– Саморегресията е възможна, но е по-трудна за постигане. Аз лично съм опитвала съзнателно няколко пъти, влизам в това състояние, виждам картината, но ми е трудно да се преведа през нея, тя остава статична. Докато друг път ми се е случвало спонтанно да вляза в регресия и да получа отговори на много важни за мен въпроси в този етап от живота ми. Все пак за предпочитане е да бъдеш воден от терапевт.

– С кои други техники и практики може да се комбинира регресионната терапия, за постигане на най-добрия възможен резултат?

– Аз лично

много често използвам Рейки по време на регресия.

Друг метод, който правя, е да влизам заедно с клиента в живота, в който се е пренесъл – това ми помага да го водя по-лесно, но е много изтощителна техника и отнема много енергия.

Според ситуацията на момента мога да преценя, че за него е от по-голяма полза връзката със собствения му Акашов запис – счетоводната книга на неговия живот, Духовните му водачи или директно с неговия Висш Аз или пък разговор с Висшия Аз на душата, за чиито взаимоотношения се отнася връзката. Техниките са много и са индивидуални, обикновено слушам вътрешния си глас, който никога не ме подвежда.

– За отработването на даден проблем приблизително колко регресионни сеанса са необходими? Дайте пример от практиката си, за да добият читателите конкретна представа.

– За отработване на конкретен проблем

обикновено една терапия е напълно достатъчна, рядко се налага повторна среща за разрешаване на един и същи проблем.

Но понякога по време на пренасянето в минал живот, човек получава информация, която сама по себе си създава други въпроси, за които човек продължава да търси отговори. Тогава може да се направи нова среща, но ще бъде за разрешаване на друг проблем или за търсене на други отговори.

Често по времето на регресия хората се пренасят на места, за чието съществуване не са и подозирали. Някои от хората са били известни личности в миналото.

По-късно ми се обаждат и ми съобщават как са намерили доказателства от интернет, за съществуването на това събитие точно в тази година.

Nadin_vyprosi1.2

Например, една жена изгубва детето си по време на наводнение в малък провинциален  град (за чието име никога не е чувала), при което са загинали много хора. По-късно тя намира в интернет информация за този град и че точно тази година наистина е имало страшно наводнение.

Друг човек е бил пълководец, вижда знаме с определени символи. После намира информация, че човек с тези имена е съществувал и вижда същото знаме с отличителните символи.

Млада жена не може да има деца, въпреки, че няма никакви физиологични проблеми. Пренася се в минал живот в Русия в малко бедна градче, тя е най-големият син от 12 деца на много бедно семейство, където бащата ги напуска. Майка нахлузва на него ролята на „бащата“, макар той да е само 17 годишно момче. В него се поражда убеждение, че да имаш деца е непосилна отговорност, че не можеш да ги изхраниш, че не можеш да се справиш с грижата за тях. Този страх да има деца се пренася в сегашен живот и това е причината за настоящата ситуация.

Случаите на Регресия са хиляди и от най-различен характер, но след една регресионна терапия, човек има чувството, че сякаш е получил „липсващото пъзелче“ в своя ребус.

– Практикувате и прогресия. Какво представлява той и какво се постига чрез него?

– Прогресията е преместване напред във времето. Във всеки един момент от живота си ние правим избори. Наглед дребни и незначителни, а понякога огромни и съдбоносни, те предопределят бъдещото ни развитие. Понякога се случва да не можем да направим избора или да се страхуваме да направим крачката напред, защото неизвестното ни плаши. Но ако можем да се преместим за кратко напред във времето и да видим какво ни очаква при определен наш избор, тогава ще можем съзнателно да вземем решение накъде да поеме животът ни.

– Вие сте създател на програмата за цялостна трансформация и себеразвитие „Осем стъпки към себе си“. Какво включва тя и какви са ползите от нея?

– „Осем стъпки към себе си“ е мой творчески проект, основан на многогодишен опит и познания.

Много често хората тръгват да търсят пътя си в живота или да реализират мечтите си, но нещо не се получава. Преди да стигнете до този момент, имате да изминете дълъг път.

Най-напред е необходимо да се отървете от всички бариери, които сами си поставяте.

Много често те се крият в миналото или детството. Затова първите две стъпки са изключително важни – да пуснем всичко това в нас, което продължава да ни дърпа назад, и да излекуваме нашето вътрешно дете. Така се отваря вътрешно пространство, което ще започнем да запълваме при следващите стъпки.

Едва тогава можем да се погледнем с реални очи и да се обикнем такива, каквито сме, безусловно, да се приемем с всичките ни слаби и силни страни. В този момент започва и процесът на опознаване на себе си. Ще бъдете изненадани, когато разберете, колко малко се познавате.

На тази основа вече сте готови да търсите вашата мисия, а за тази цел ще трябва да се научите да слушате вътрешния си глас,

който винаги ви е нашепвал, но не сте му обръщали внимание. Тук ще черпим ресурси от нашата постоянна памет, или подсъзнанието.

И когато имате ясната посока, на къде искате да поеме живота ви, тогава започвате да си поставяте конкретни цели, стъпка по стъпка и да ги реализирате. Този процес може да бъде дълъг, но когато видим първите резултати, започваме да чувстваме това вътрешно спокойствие, че сме на правилния път и цялата Вселена ни съдейства.

И сега идва моментът да допуснем любовта в нас.

Казвам да допуснем, защото тя винаги е била там, просто нашият условен ум и страховете ни не са й позволявали да се прояви. Говорим за тази истинска, чиста и безусловна любов, която не е основана на взаимни интереси и зависимости. Взаимоотношения, основани на тази сияйна любов, идваща отвътре, на практика са вечни…

И след целия този дълъг път, извървян навътре към себе си, идва и НАГРАДАТА, а това е разрешението да получим достъп до Акашовите записи,

или „счетоводната книга” на нашия живот. Това е моментът, в който цялото ни същество започва да сияе, достигнало точката на вътрешна хармония, щастие и удовлетвореност.

Тези модули съдържат една огромна палитра от практики, тренинги, упражнения в група, ролеви игри, тестове, медитации, творчески визуализации, арт терапия и много други. Те целят да въздействат на подсъзнателния ум, за да въплътят познанието във форма и да се изяви всичко това в съзнателния ни живот. В тях участва цялата групова енергия, която създава атмосферата на едно незабравимо преживяване, плодовете на което ще берете след известно време.

На тези тренинги ще се освободите от всичко, което ви дърпа назад. Ще откриете вътрешните си ресурси, за да реализирате своя най-висок творчески потенциал. Ще погледнете на себе си в друга светлина и ще придобиете увереност в собствените сили. Ще отворите сърцето си за истинската и безусловна любов. Ще придобиете способността за трансформиране на убеждения и как да оставате в своя център, независимо какво се случва във външния свят. Ще получите методи за развиване на интуицията си, тълкуване на сънищата и среща с духовните водачи. Ще можете да правите връзка с Акашовите записи и да черпите информация от тях.

Nadin_vyprosi1.8

Осемте стъпки са 8 семинара по 3 часа всеки:

  • Емоционално пречистване и освобождаване от миналото;
  • Среща с Вътрешното дете;
  • Да опознаем и обикнем себе си;
  • Да открием мисията си в живота;
  • Силата на мисълта и творческа визуализация;
  • Как да реализираме мечтите си;
  • Любовта и взаимоотношенията;
  • Отвори „Книгата на живота“ сега и чети – връзка с Акашовите записи.

Регресионната терапия, както и тренингите за личностно развитие могат да се провеждат онлайн.

Интервюто взе: Анна Димитрова