НЕДА АЛТАМАРОВА: Най-разпространената магия е селската – тя се прави от ниско интелигентни хора

Жената-оракул Неда Алтамарова (Надя Якимова) изучава много отдавна окултизма, а от 1989 г. работи открито в областта на езотериката.

Тя е чувствителен и състрадателен човек, творец, надарен със сетивно зрение.

Автор е на книгите „Окултизъм, практически магии“, „Целият свят е магия“, „Планета АЗ”, „Кармична астрология и медицина”, както и на много публикации, есета и събрани народни мъдрости от фолклора.

Поводът за това интервю е огромният интерес към най-новата книга на Неда –

„ПРИРОДНА МАГИЯ”. В нея авторката предлага рецепти от цял свят за здраве и успех, магически ритуали, любовни еликсири, рецепти за красота, много съвети за семейството и децата, лечение с вода, лечение със семена, защитни талисмани и др.

– Госпожо Алтамарова, кое ви накара да издадете книгата “Природна магия” и защо я озаглавихте така?

– Винаги съм се интересувала от алтернативната медицина, от непознатите и тайнствени събития около нас. Именно затова издавах вестник “Мистерии на цивилизацията” и списание “Оракул” – две издания, които в основата си третираха именно тези явления, също като вашия вестник “Психо”. Неслучайно във време като днешното погледите на хората се обръщат към тайните знания. Като че ли човек винаги е бил склонен да търси отговорите на болезнени въпроси извън реалността – наред с шеметното развитие на науката, не може да се откъсне от мистичното и тайнственото, дълбоко залегнало в човешкото съзнание.

– В началото на книгата вие развивате чисто човешки въпроси като добротата, вярата, отдадеността – качества, които изглежда дълбоко ви вълнуват.

– Да, така е, човечеството винаги е имало своите трудни времена, а ние, българите, днес сме в такова време. С голямо огорчение наблюдавам едно отчуждение, затваряне и дори злоба у някои хора. Сблъсквам се със ситуации и съответните реакции на негативизъм без конкретна причина – просто така, зло реагиране към най-обикновени думи или, за съжаление, неприкрита омраза към успеха на другите, завист, намръщени лица… Няма да е така, ако се вгледаме в някои свои привички, недостатъци и въобще вътрешна нагласа към живота. Аз пиша за това, от какво е може би е породено злото отношение, но все пак, човек не бива да изпада в разочарование и униние, и в крайна сметка в озлобление към другите, само защото те не отговорят на неговия вкус или ниво на интелект.

– В книгата ви има много ценни съвети за лечение с растения, билки, камъни, водата, огъня, бих казала съвети и рецепти не само за тялото, но и за душата, както се казва. Кое е нещото, на което “стъпвате”, предлагайки такова разнообразие от рецепти от цял свят? Каква роля играе и религията в нашето съзнание и битие?

– Нека започнем с последното – религията, а тя е сливане на човек с космоса, проявленията на свещените места, предмети и Божиите дела. Определяйки ги като свещени, хората са се сливали с небе, луна, земя – едно несъзнателно сливане, в което безспорно човек е в плен и на безброй илюзии, понякога страдания. Но те така или иначе действат в направление на освобождаване на духа, тоест, излизане от обичайното състояние на бита към безсъзнателното – полети да го наречем, полети на въображението, изява на волята и високите психични сили. Ако се върнем хилядолетия назад и надникнем в живота на първобитния човек, не ще се изненадаме, че той напява своята простичка песен, гледайки  небето, моли се, очаква чудото да стане и да си набави храна.

Това е началото на божественото, излизане от рамките на пространството и изпращане на желанията извън него – някъде към краищата на вселената.

Този именно стремеж на човека да достигне невидимата помощ е родила религията. Затова днес, когато има много хора, които дори не умеят да се прекръстят или влизат в църква само подгонени от беди и болести, религията би могла да играе огромна роля. С други думи, вярата. Всеки човек може да задейства своя Христов потенциал и да го направи свръхсетивен. Това именно е Божествената цялостност, която предпазва от необмислени постъпки и ни връща в реалната действителност на здравия разум. Безспорно това става чрез молитвата, молитвата е контакт преди всичко със самите нас.

Невярващият, лишеният от необходимостта да се помоли, изпада във физическите си сетива, лишава се от познание на духовните ценности.

Що се отнася до природните лечебни богатства, тази Божия аптека, която доскоро подминавахме, вече много хора търсят именно нейното лечение. Творим велики неща, стигнахме до Луната и Марс, компютрите вече заменят човека, но в същото време заплащаме скъпо напредъка и цивилизацията – страдаме от стрес, главоболие, симптомите на постоянната умора, безсъние…, а простичкият лек се оказва съвсем близо до нас. Нека се върнем назад към майката природа и си помогнем сами в хаоса на великия напредък така, както древните са лекували.  В книгата ми “Природна магия” читателите ще открият цяр почти за всяка болка – рецепти още от древните друиди, египтяни и келти.

– Ще ви задам и един въпрос, който вълнува много от нашите читатели – вярвате ли в магията?

– Вярвам, и още как. Но

с магии се занимават най-вече хора с по-слаб интелект.

И този вид магия, която те практикуват, наречена селска магия, не е нищо друго, освен желание да сплашат, да уязвят. Малцина са истинските магове, които могат да направят магия такава, че да попречи и спъне естествения ход на съдбата. Разбира се, има хора със силна воля, която упражняват върху даден човек, а мисълта наистина е могъщо оръжие, както за добри дела, така и за зли дела. Лошата мисъл, използваща елементите, които сами по себе си не са нито добри, нито лоши, може да стане злосторна и да завладее волята на друг човек, да го направи слаб и безпомощен. При положение, че бъде правилно насочена и активирана, човешката воля е реално съществуваща сила. В такива случаи за защита пак опираме до силата на растенията и молитвата.

Скритите сили на растенията защитават човека с флуидите си, а молитвата е тайнствената еволюция на волята

/“Твоята воля” – в Господнята молитва/. От друга страна

всички ритуали за защита от магии, уроки и завист се правят с растения, най-вече с бял или червен цвят.

Не случайно във фантазиите си виждаме вещицата надвесена над котле, в което хвърля магични билки. Но не само в магията, много йоги използват растения в медицинските си практики, а напоследък растенията силно присъстват и в общата медицина. За разлика от греховния човек, растението е чисто и невинно, все едно да се докоснем до свята, кристална вода. В моята книга има рецепти за водата, която лекува много болести. Има рецепти и за силата на огъня, за семейството и децата, за любовта.

– В книгата си вие засягате и един болезнен въпрос, доста интерпретиран напоследък, а именно енергийния вампиризъм. Съществува ли такова явление?

– В наше време представите за вампиризма разшириха своите граници. Малко са хората, вярващи във вампири, те съществуват най-вече в модните напоследък филми на тази тема. Но затова пък понятието “енергиен вампиризъм” като че стана доста актуално. Трудно може да си отговорим кой и защо е енергиен вампир, но така или иначе всеки е почувствал този феномен – на работа, в приятелски събирания, дори в семейството, при случайни запознанства. Човек започва да се чувства зле в присъствието на някого, започва безпричинно да го боли глава, краката натежават, губи сили.

Защитата от такива личности, изпиващи силите на друг и самозареждащи се с неговата енергия, не е като при настинката –

да изпиеш чаша горещ билков чай и да вземеш аспирин. Определите ли откъде идва изсмукването на енергията ви, най-простото лекарство е да ограничите контактите си с такъв човек и неговото тежко въздействие над вас. Но най-важното правило, и не само против вампиризма, е да сме чисти в помислите си. Парацелс е казал: Просветеният с истински дух е неудържим”.  Тази просветеност е преди всичко чистотата на духа.

– В книгата си отделяте голямо внимание на семейството и дома, сигурно имате сериозни срещи с хора, които са ви търсили за помощ. Бихте ли споделили нещо по този въпрос?

– Наистина навремето получавах много писма на читатели и с отговорите си мисля, че съм помагала. За дома ни, тази крепост на благоденствието, има много съвети в книгата ми, като например да се отнасяме с любов и уважение към тази наша крепост и

поне веднъж годишно да се провежда ритуал за благослов, както и да се направи “защитник” на дома.

– Не сте пропуснали и съвети за тайните на жената – как да е красива.

– Да, има доста рецепти от различни страни за красота и грижите за външния вид на жената. Тук и великият Нострадамус идва на помощ.

– Какво е вашето хоби, ако имате такова?

– Хобито ми, ако може да се нарече хоби, е музиката. За нея говоря и в книгата си. Музиката е моето лекарство във всички трудни мигове от живота ми, а те никак не са малко.

Тя ме зарежда и води в ония невидими светове на места, където и ангелите стъпват на пръсти.

– Какво е пожеланието ви към нашите читатели?

– На читателите на вашия чудесен вестник и на всички българи желая по-спокойна и радостна година. Нека Бог бди над всички добри хора и всички ние да погледнем на живота с вяра и надежда. Да разширим представите си и психичните сили, идващи от дълбините на съзнанието, които ни правят по-устойчиви в трудни моменти. Да възвърнем вярата си и станем по-религиозни, защото днес това е пътят към осъзнаване на единството където Космос и Човек, както и Човек и Бог са едно цяло. Тази връзка се задейства винаги, когато възникне необходимост от излизане от някаква рамка на съществуване и влизане в друга, по-добра.

Интервюто взе: Анна Димитрова