ОЩЕ ЕДНО СВЕТИЛИЩЕ-УТРОБА ИМА ДО РОПОТАМО

Жител на град Приморско заведе екип на археолога проф. Николай Овчаров и Нова телевизия до уникална пещера при река Ропотамо. Формата на пещерата напомня утроба и е втората по рода си, открита в България.

В дълбоката 5 метра пещера се слиза със специална алпийска техника. Пещерата се е образувала по естествен път, но в дъното й има каменно ложе и олтар, открита е и керамика. Това означава, че природният феномен е използван от древните траки като храм.

Проф. Николай Овчаров обяснява, че двете пещери-утроби потвърждават една теория на покойния траколог проф. Александър Фол, че траките нарочно използвали пещери, в които прониква слънчев лъч през точно определен интервал от време. Това символизира оплождането на Земята от Небесния бог, което дава началото на новата година и на добрата реколта. Лъчът символизира фалоса на Небесния бог, който минава през пещерата-утроба и след това символично оплождане идва началото на новия живот.

Откритието доказва, че траките са умеели да правят изчисления и са познавали добре разположението на небесните тела.

Скалният феномен се нарича Лъвска глава. Той има вулканичен произход и се оформил пред около 65-70 млн. години. Над пещерата има останки от крепостна стена и храм. Смята се, че крепостта е древнотракийска, докато храмът е от Средновековието. Самата местност пък е обвита в мистика, тъй като се смята, че там Вълчан войвода е скрил прословутото си съкровище от златни монети в затрупан кладенец. Тя се нарича Вълчаново кале.

Новината за откритието изненада местните жители в Приморско, тъй като мнозина от тях са посветили доста години от живота си да ходят по стъпките на легендите, които изобилстват за района около Лъвската глава. „Имаше преди години един рибар, който дори живееше край Ропотамо, човекът едва ходеше, но не спираше да изследва района и да изучава историята му“, разказва пред Бесове.бг един от местните жители в Приморско, който добре познава Лъвската глава и често е водил туристи там – Атанас Петков. Легендите за този край са увлекателни, една от тях е, че има тунел, който свързва Маслен нос с Лъвската глава, като входът му е в морето, под водата, което е причина често водолази да се гмуркат там.