ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА БИЛКИТЕ ЕМИЛ ЕЛМАЗОВ: Живият люляк обръща зрението навътре

В ПАМЕТ НА ЕМИЛ ЕЛМАЗОВ

lavender1

Според тайнствата, предавани през вековете, в нощта срещу Еньовден цъфти горската папрат и нейният цвят – прочутото „разковниче”, което увяхва за по-малко от час след разцъфтяването си, ако не бъде откъснато. Тъкмо заради това в зеления здрач на тази загадъчна нощ из горите са бродили и мъже, и жени, за да открият мимолетния цъфтеж, да откъснат „разковничето”, и да осигурят вълшебната му сила, удовлетворяваща всички съкровени желания на човека.

Ето и някои препоръки и съвети в тази посока от покойния председател на Съюза на билкарите у нас – разгадалият тайните на билките Емил Елмазов:

„Живият люляк обръща зрението навътре, поражда прозрение. Под цветовете му ясновидецът прозира по-дълбоко в бъдното. Майката изпраща дъщеря си да седи под люляка, ако тя не може да си избере годеник между момците, които я искат. В този храст славеят вие първо гнездо. Ако не намери люляк, тогава търси друго място, но никъде не пее тъй упойващо, дълго и сладостно, както в люляка. Най-често любимата му идва, а той нито я забелязва, нито млъква.

Змийското мляко избистря зрението,

изостря го, ако смачкаш едно от листата му и докоснеш с навлажнения пръст очната ябълка. И тъй всеки ден до постигане на ефекта. Лястовичките кълват от тези листа и бързат към гнездата си да намажат клепачите на още непрогледналите малки. Затова руският език е запомнил билката като лястовича трева. Българският е обърнал внимание на същото свойство, но го отнася към по-библейско животно – змийско мляко. Напролет, изпълзявайки от студената земя, ослепелите от тъмнината змии търсят змийско мляко да натъркат с него очите си, за да прогледнат срещу ослепителното слънце.

Лененото масло облекчава себореята,

спира косопада, укрепва растежа на косата. Въздействието обаче е смайващо, когато се направи след подстригване на новолуние. Добро и умно дете се зачева по време на шестата, осмата, десетата и двадесет и шестата луна на всяка година. Пресечката пък пресича млякото, пресича мъжката слабост и женската студенина. Който я приеме в напитка, възвръща силите си и пламва от любов.

Върбинка и бял пелин се варят заедно, докато се получи отвара с търпимо горчив вкус. Към тях се добавя още толкова розов хидрозол. При най-малко три жабурения дневно, балсамът спира развитието на пародонтозата.

lavender4

Лавандулово етерично масло се накапва без разреждане направо върху кървяща рана. Зараства бързо, без белег и без зашиване, но само при по-малките рани. Куркума на прах се разбърква в стопен вазелин или чиста свинска мас. След охлаждане се получава мехлем, с който безболезнено се церят рани от изгаряния втора степен.

Сок от широколист живовляк, упорито приеман месеци наред, води към ремисия на рак на дебелото черво.

Изпитана рецепта за превити жлъчки и стопиране на жлъчните кризи е приемането на екстракти от листа на лоза и дива ягода, преди хранене, а след това на змийско мляко и куркума.

Тонизираща напитка от билки

(рецепта от Типика на Студийския манастир в Константинопол)

5-6 листа от мента

7-8 листа от маточина

10 листа от малини/къпини

4-5 листа от коприва, сухи

10 листа от роза

6-7 шипки (плодчета)

1/2 ч. л. семена от фенхел (чимен) или копър

семена от анасон

1 л вода

резенчета лимон

Подправките се сипват в тенджера. Заливат се с вряла вода и се оставят само за 5 минути да покиснат. Напитката се прецежда, изстудява се и се гарнира с резенчета лимон. Като топла напитка действа благоприятно на храносмилането, срещу болки в стомаха, а в летните жеги, приемана студена, има общ тонизиращ ефект.

Имен ден имат: Еньо, Яна, Янко, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Янина, Янка, Янита, Янчо.

Над материала работи: Лили Петрова