ПСИХОПАТИТЕ ИМАТ ПО-СЛАБО ОБОНЯНИЕ

Психопатите са с много по-слабо обоняние от останалите хора, констатира австралийско проучване, цитирано от сайта Eй Би Си нюз.

Екип от университета „Макуари“ в Сидни получи убедителни доказателства, че психопатията, душевно разстройство, свързано слипсата на състрадателност и антисоциално поведение, е тясно свързана с дисфункция на чувството за мирис.

И двата феномена бяха проследени в частта на човешкия мозък, известна като орбитално-фронтален дял.

Авторите на проучването Мехмет Махмут и Ричард Стивънсън тествали обонятелните способности на 79 индивида на възраст между 19 и 21 години, които били с диагноза некриминални психопати и живеели на свобода.

Използвайки 16 контейнерчета с различни ухания под формата на писалки, учените установили, че участниците трудно разпознавали отделните мириси, сред които тези на портокал, кафеи кожа.

Тези от изследваните, които били с най-изявени психопатски наклонности, най-зле се представили на тестовете.

Резултатите от проучването могат да бъдат полезни за специалистите в идентифицирането на тези душевни разстройства, защото психопатите се справят отлично с всички останали тестове.

Измерването на обонятелните способности на пациентите е добър първоначален маркер за признаци на психопатия и при тези тестове трудно могат да се симулират „добри“ и „лоши“ отговори, твърдят от екипа.

Учените предупреждават, че занижените обонятелни способности не трябва да се свързват автоматично с психопатиите.

Те се наблюдават и при пациенти с болестта на Паркинсон и на Алцхаймер, припомня сайтът.