ПСИХОТЕРАПЕВТЪТ БРАЙЪН УАЙС: МНОГО ОТ ТРАВМИТЕ СИ ЧОВЕК „ВЛАЧИ” ОТ ПРЕДИШНИ ЖИВОТИ

Един от най-популярните американски лекари – Брайън Уайс, лекува своите пациенти със сензационен метод: връщане в минали животи под хипноза.

Методът „Уайс” се счита от науката за доста спорен. Много изследователи и специалисти дискутират на тази тема отдавна, но пък индийци и китайци, които от край време вярват в прераждането, смятат това за напълно възможно. Уайс обаче е категоричен, че методът му работи, обикаля по целия свят и прави хипнотични сеанси, някои дори се излъчват на живо по телевизията.

На българските читатели той е познат с книгите си „Само любовта е истинска”, „През времето към излекуване”, „Не един живот, не един учител”, „Послания от учителите. Как да черпим от силата на любовта”.

Американският психотерапевт твърди, че този вид терапия е бърз метод за отстраняване на психични симптоми, за които други видове терапия не са дали очаквания резултат. Чрез него по много пряк начин се лекуват болката и страхът. Повечето клиенти се връщат към минали животи посредством хипноза, но има и такива, които постигат същия ефект чрез медитация, силна концентрация на мисълта – изпитвайки силно усещане за дежавю, чрез сънища или по други начини. По този начин много хора се освобождават от хронични симптоми, които са имали цял живот, от фобии, от пристъпи на паника, от постоянно появяващи се кошмари, от необясними страхове, от затлъстяване, от повтарящи се съкрушителни връзки, от физическа болка и заболявания…

„Това не е ефектът на залъгалката – казва Уайс. Хората си спомнят – имена, дати, събития, места, подробности. Може би по-важно от излекуването на конкретни физически емоционални симптоми е познанието, че ние не умираме, когато телата ни умират. Ние сме безсмъртни и продължаваме да съществуваме и след физическата смърт”, убеден е терапевтът.

Важно е да се знае, че хипнозата не е “серум на истината”. Не става въпрос за машина на времето, в която влизате и изведнъж се оказвате транспортирани на друго място и в друго време, без да можете да промените настоящето. Вие наблюдавате миналото, чувствате, имате слух и обоняние. След хипнозата вие си спомняте всичко изживяно по време на хипнотичния сеанс. Когато сте под хипноза, имате достъп до всичките си способности и до нито едно от самоналожените ограничения.

– Защо сте толкова уверен, че миналият живот въобще съществува в природата? Много хора се съмняват в това, включително и аз.

– Разбрах това внезапно. През 1981 г. при мен дойде една жена за хипнотичен сеанс. В САЩ тази практика е доста популярна – психотерапевтът кара пациента да влезе в състояние на хипноза и по този начин се опитва да изясни подробности от неговото детство. Понякога децата умишлено забравят случилите се с тях в миналото страшни събития и когато пораснат, са забравили всичко. Но страхът, или фобията, могат да останат в тях през целия им живот. Жената, която дойде за помощ, имаше панически страх от вода. Аз й казах: „Върнете се във времето, когато този страх се е появил у вас.” И изведнъж, под хипноза, тя започна да ми разказва, че е живяла на гръцкия остров Крит преди 3000 години, описваше ми улиците, дворците и сградите, а после изкрещя, че вижда себе си в бушуваща река – имало наводнение и тя потънала.

– Не смятате ли, че това в някаква степен е било плод на нейната фантазия?

– Именно така си помислих първоначално. Но, след като жената се събуди от хипнозата, страхът й от водата и безсънието й изчезнаха и повече никога не са се връщали. И двамата бяхме потресени. След този случай аз отидох в медицинската библиотека и дълго четох средновековни книги, в които бяха описани инциденти, при които хора неочаквано са „попадали” в предишните си животи. От тогава насам при мен идват хиляди пациенти, които аз хипнотизирам и се случва същото – става ясно от къде са дошли техните стари психологически травми.

– Вашата първа пациентка сигурно ви е казала, че е била царица на Крит?

– Не. Това е много разпространена заблуда – някои хора смятат, че в предишния си живот са били Наполеон или Клеопатра. Аз лично никога не съм имал такива пациенти, които в миналото да са решавали съдбата на света.

– Хората сигурно са разочаровани… Всеки предпочита да е бил Цезар, а не коняр.

– Всички са различни. Спомням си за един пациент, който подробно разказваше под хипноза за жестока битка, войнишка униформа и оръжията на френската армия от XIX век. Този човек толкова интимни детайли ми описа за навиците на Наполеон, че започнах да се чудя дали не е бил негов брат. Но при повторната хипноза се оказа, че той е бил обикновен войник. Удивително е, но е факт – когато хората видят какви са били в миналите си прераждания, се чувстват след това по-добре и се избавят от подсъзнателните комплекси, които са ги преследвали години наред.

– Предполагате, че много от страховете си човек „влачи” със себе си от предишни животи?

– Точно така, не всички, но голямо количество страхове. Ние си „носим” не само психологическите страхове е стресове, но и последствията от тежки травми. Понякога лекарите не могат да открият произхода на болката в мускулите, например. Рентгенът не показва нищо. На моите сеанси се оказва, че такива хора страдат уж безпричинно, а всъщност са получили сериозни наранявания в някои свои минали животи.

Познавам един лекар – много умен и интелигентен човек. Той много дълго време изпитваше силни болки в гърба и абсолютно никакво лечение не му помагаше. Хипнотизирах го и той видя себе си преди 700 години в средновековно сражение – един от рицарите го ударил в гърба с копието си. Когато човекът се събуди, болката си беше отишла напълно. От тогава минаха повече от шест години и той няма никакви оплаквания.

Имам и още един удивителен случай. Жена от Канада трябваше да се подложи на хирургическа операция, но след хипнотичния сеанс вече не беше нужно.

– Знаете, че е трудно да се повярва в това. Мога да се съглася, че хората се избавят от някои необясними фобии и страхове под силна хипноза, но ми е трудно да допусна, че потребността от операция просто така е изчезнала.

– Можете да се свържете с тази жена или с нейния лекар, ако искате. А и аз не твърдя, че това се случва с всеки пациент, напротив – тези случаи са единични, но съществуват.

Нашият мозък и тяло са свързани – благодарение на правилната настройка на разума, човек може да се избави от болестите. Има доказани случаи на излекуване от рак, макар че е рядкост. Това е т.нар. „плацебо ефект”, т.е. изцеление със силата на убедеността, който е известен в медицината.

Предполагам, че причината за рака е от минал живот, но това е много повече от необясним страх, който може да се излекува по психологически начин.

– Кой е най-екзотичният пример от вашата практика?

– Посети ме едно момиче от Китай. Беше с преводач, тъй като не знаеше нито дума на английски. Аз я вкарах в много дълбока хипноза, за да се отпусне напълно. Тя си спомни, че е живяла в Калифорния през 1850 г. и дори започна да спори ожесточено с тогавашния си съпруг. Говореше на английски, при това на диалекта, на който са общували в Калифорния през XIX век!

Имам и още един интересен случай в Колумбийския университет. Тригодишните близнаци на един професор говорели по време на сън на непознат език. Той ги доведе в университета, за да им направят изследвания и се оказа, че това е мъртъв език – арамейски, на който са говорили в Палестина по времето на Исус Христос. Тези случаи са изключително редки, но ги има.

– Всички хора ли се поддават на хипноза?

– Не. Това зависи от дълбочината на изпадане в сън. Ако човекът не може да се отпусне, нищо не се получава. А има и съвсем неочаквани моменти – примерно, човекът не чувства миналия си живот, а чувства само себе си в утробата на майка си или малко след раждането си. Нашето съзнание включва в себе си всичко почти от самото зачатие. Главното е какво точно си спомняме…

Интервю на Георгий Зотов за „Аргументи и факти”, Маями — Москва

Превод: А. Димитрова