ПЪРВАТА СЪПРУГА НА ХОУКИНГ: РАЗГОРЕЩЯВАШЕ СЕ, АКО МУ КАЖЕХ, ЧЕ НЕ Е БОГ

Мариана Ангелова

„Добър ден. Казвам се Стивън Хоукинг, физик, космист и малко мечтател. Макар, че не мога да се движа и трябва да разговарям с помощта на компютърно устройство, моят дух е свободен.”

С тези думи започва втората допълнена биография на блестящия британски физик, известен най-вече със своята „Кратка история на времето”.

Биографията, появила се 10 години след първата под заглавие „Невероятният Стивън Хоукинг”, е издание (засега на френски) на престижното издателство „Фламарион” (2012). Авторка и на двете животоописания е Кити Фергюсън. Книгата не се впуска в детайли от личния живот на изследователя, който през м. януари т.г. навърши 70 години, след като му предвещавали фатален край, когато бил 20-годишен. Фергюсън разказва за учен, потънал в работа, обзет от любопитство към тайните на Универсума и рисковете на живота. Двата му развода са само споменати и то чрез няколкото думи на първата му съпруга: „Той започваше да се разгорещява, ако само му кажех, че не е Бог.”

Проследена е постепенната физическа деградация на Хоукинг, причинена от амиотрофна склероза. След заболяването младият и жизнен студент, гребец в отбора на Оксфорд, започва да се подпира с бастун, а после сяда и в моторизирана инвалидна количка. Загубва гласа си, вследствие на трахеотомия, която спасява живота му. Общува, ползвайки джойстик или с помръдване на бузата. Наскоро фирма в САЩ разработила за него система за комуникация, основана на анализа на мозъчните вълни. Хоукинг се е появявал в сериите на „Стар Трек”, където разсъждава за опасностите от опотероризъм, за извънземен живот и за мястото на Бог.

Изненадващо е, че въпреки инвалидността, битието на учения не се различава твърде от това на здравите му колеги: обграден е постоянно със студенти, чете лекции, пътува често, сътрудничи с чужди светила, посещава кафенета. Но знае и да „кръстосва шпага” с опонентите. Винаги го откриваме в „най-горещите” точки на съвременната наука.

За репутацията му допринесе неговата теория за „черните дупки”, тези мистериозни извънредно плътни обекти, от които не може, твърдяха доскоро, да се измъкне нито материя, нито светлина. Хоукинг предсказва парадокса, че това не се отнася до светлинни лъчения. Ученият работи и върху космогонията и историята на Вселената – нейния произход и бъдеще. Впуснал се отначало във всички направления на физиката и астрофизиката, днес той дълбае в отделни техни клонове. Физиците, смята Хоукинг, се сблъскват с множество теории. Може да се окаже, че Универсумът не е един-единствен, а съставен от неопределен брой безкрайности със съвсем различни физични параметри. А идеята за тестване валидността на моделите не е толкова лесно осъществима.

Читателят навлиза в свят на разбираемо поднесени космологични понятия, в пространство без граници, докосва се до смайващи постановки. Нека се надяваме „ Невероятният Стивън Хоукинг” да излезе и на български.