РУСНАК ТРУПА МИЛИОНИ ОТ СТРАХОВЕТЕ ЗА 2012 Г.

Спецгеопроект” е първата руска компания, която предлага професионални услуги по проектиране, строителство и техническо обслужване на частни защитни съоръжения първа класа. – информира напредничавата фирма на собствения си сайт http://vipbunker.ru. Генерален директор на компанията е Данила Андреев, който напоследък се радва на все по-голяма популярност. През пролетта на 2011 г. неговият бизнес стана световноизвестен, тъй като е свързан със страховете на хората от апокалипсиса през 2012 г. Въпросният господин яхна вълната и започна да трупа милиони на гърба на богаташите, на които им е мил животът.

Самият Данила не вярва на сценариите за края на света, но пък смята, че заплахите от природни катастрофи, ядрени зарази, тероризъм или биохимически нападения растат все повече и изискват предприемането на съответни превантивни мерки.

Фирмата „Спецгеопроект“ се занимава със строителството и модернизацията на бункери както в Москва, така и в други региони на Русия. Гордият собственик на напредничавата компания се сърди, когато наричат произведенията му бункери и уточнява, че това са паник стаи. Един от най-известните „участъци“, където фирмата на Данила Андреев сътворява „паник стаи“ е Алтай.

„Конец света“, което в превод ще рече „Краят на света“ – така се нарича двудневният интензивен курс, проведен в края на декември недалеч от Москва с идеята да подготви участниците за евентуални бъдещи катастрофи.

Интерес към занятията проявяват не само младежи, но и цели семейства с деца, които се обучават в стрелба с арбалет, плуване в студена вода, улични боеве, управление на джип в блатисти местности и т.н. Сред усвоените способности е и тази какво да правиш, ако паднеш в дупка в леда например, или пък как да зашиеш рана само с игла и конец.

Теоретичната част включва лекции за опасностите от глобалното затопляне, от ядрени катастрофи и войни за природни ресурси. Организаторът на курса е небеизвестният Данила Андреев, който се прочу с т нар. от него „паник стаи“, които строи и продава. Та този герой предоставя на участниците и указания как биха могли да възвърнат функционалността на старите бомбоубежища.

Става дума за бомбоубежища, чието изграждане след края на Втората световна война е било законово регламентирано, а броят им отговаря на броя на жителите в съответното населено място. Но в случай на нужда би трябвало да са в готовност да приютят работещата част от населението – както бе заявено наскоро по държавната телевизия.

От няколко години насам Андреев се занимава все по-често и с конструирането на частни ВИП-бункери.

Идеята му дава руски евреин, който при посещение в САЩ бил впечатлен от местните противоатомни убежища, изградени до някои от луксозните къщи в Калифорния. Както преди време вестник „Психо“ писа, първите бизнесмени, които започнаха да трупат богатства от страховете на хората, се появиха именно в страната на неограничените възможности.

Хибрид между сейф, подводница и ковчег

Построените от „Спецгеопроект“ бункери са по-добри от американските, убеден е Андреев. Тъй като те се базират на много добре развитите съветски технологии, изготвени навремето за държавните ръководители. Съоръженията с площ между 35 и 200 квадратни метра, които струват от 100 хил. евро нагоре, са оборудвани със специални бетонни стени като на атомните централи.

Вентилационните системи съответстват на тези в космическите станции и подводниците, а вратите са като на швейцарски банкови сейфове.

Акумулатори и бензинови генератори осигуряват автономността в захранването. Сензори мерят ядреното, бактериалното и химическото натоварване. На разположение са също защитни облекла и запаси от основни храни и медикаменти.

Или – както обещава каталогът на „Спецгеопроект“:

абсолютна сигурност за избрани!

Естествено имената на клиентите на Андреев се пазят в тайна. Единственото изключение е продуцентът на поп-концерти Алексей Бурда, който поръчал бункер за осем души като фундамент за лятната си вила.

Бурда няма съмнение, че катастрофата идва: в Европа скоро ще настъпи студ, тъй като Гълфстриймът ще промени посоката си. Преди това обаче ще се срине еврото, а Турция ще обяви война. Към прокобите за годината се числи и нов потоп, както е предсказала Ванга, отбелязва Алексей Бурда.

В случай, че се стигне дотам, бившият военен инженер Евгений Убийко е конструирал стоманен мини Ноев ковчег. Металната капсула, в която има място за четирима души, е покрита с четири изолиращи пласта и може да плува, да издържи в гореща лава, да се търкаля или да се преобърне наопаки.

Моделът, който струва към 80 000 долара, е натъпкан с акумулатори, компютри, вода, концентриран въздух и храна за космонавти за престой до 40 дни. Помислено е дори за набавянето на семена и за новото начало след потопа.