Страховете в настоящия живот са спомени от минали прераждания

Prerajdania_E. Daneva 1От няколко години имам интересно „виждане“ за живота около мен. Виждам минали инкарнации на хора и как животът им преди е свързан с настоящето. Интересно е и как човек запазва части от външния си вид. Запазва ги, когато много ги е харесвал или е бил горд с тях.

Ще запазвам имената на хората в тайна. А дали съм искала тяхното разрешение? Не съм и няма как, защото повечето хора не си спомнят тези събития.

Ще ме попитате как се научих да виждам през времето? Не знам. Просто стана. Когато преди години се разхождахме из Родопите, започнах да разказвам на съпруга си как е живял предишен живот и то само част от него. С времето картината се разшири. И взеха да се появяват и други такива събития.

Дали съм се стремяла към тази способност? Не! Аз даже не знаех, че тя съществува. Странно е да докоснеш някого и да го видиш облечен различно, на друго място във важен за него момент. А дали споделям видяното? Понякога си запазвам видяното за себе си. Даже в повечето случаи. Защо ли? По много причини. Когато човек не е готов да чуе. Когато го е страх или просто смята преражданията за нереални. Сега се сетих, че около дванадесетия си рожден ден си зададох един въпрос: Какъв е смисълът на живота? Велик въпрос! Децата? – Не! Те също ще си отидат от този свят. Работата? – Не! Работиш, твориш и после те забравят или творението ти отива в забвение. И тогава КОЕ? И ровейки по този начин за отговори, стигнах до извода, че животът е важен единствено за мен самата. Каквото и да правя, има нещо в мен, което е важно и за което има смисъл нашето човешко съществуване. Тогава не можах да си го обясня, но сега знам – това е ДУШАТА МИ. Онова голямо Аз, което си носим през времето и пространството. И не ние го носим, това сме ние самите. Аз – това е онази невидима за нашите възприятия част, заради която идваме и си отиваме от този свят, с пълна раница емоции, чувства и най-вече опит.

Тези дни една приятелка ми напомни за минала операция на щитовидната й жлеза. Когато се запитах, защо й се случва това, излезе следният отговор:

Минал живот – Франция. Тя е съпруга на благородник. Но интригите в тези среди са били нещо нормално. Така му нареждат събитията и му подхвърлят идеята за невярна съпруга, че клетият наивник се връзва на лъжата и убива безумно влюбената в него съпруга. Тя не е успяла тогава да се защити. Искала е да извика, да обясни, но не са й дали възможност да обясни. Нож е прекъснал живота на младата жена. И ето в този живот жената не използва нож поради неизвестни за нея причини. А болката от неизказаното, я довежда на операционната маса и предупреждението от страна на лекарите за оставащите й няколко дни живот. Но животът й поднася изненада – ще живее и като бонус – поетична дарба. Стихове, които докосват душата и зареждат с много любов и светлина. А защо пише за любов? Защо от всяка нейна дума се усеща любов? Ами защото е обичала безумно, но не са я разбрали.

Много интересно и за мен самата е поредността на хората, за които ви разказвам. Сега излиза на преден план случай от една екскурзия из Родопите. Налагаше се да се прескачат цепнатини в скалите и аз се обърнах да помогна на жената след мен. В момента, в който я докоснах, видях девойките от нос Калиакра. Скупчени на скалата и заобиколени от башибозук. А тази жена е била първата, която е паднала. Онази история за сплетените коси е само измислица. Девойките са били докарани насила тук, били са подбрани и докарани, но не от благородни подбуди. Българката е една от най-красивите жени в света. Така че момичетата са имали една-единствена възможност – да приемат исляма и да бъдат отведени в нечий харем. И така, скупчени, те са отстъпвали назад, докато първата се е озовала във въздуха и, политайки в бездната, повлича и другите. А за сплитането на косите – смятате ли, че са имали време да го направят?

Озадачена от видяното, попитах жената дали е ходила на нос Калиакра? Отговорът бе изненада: „Да. И леля ми ме помоли да отстъпя назад, а аз изпитах неистов страх. Имам и страх от високо…” Повече доказателства не ми бяха нужни. И каква е връзката с този живот ли? Освен страха от високо, тя има проблеми с краката.

И сега дойде времето да опиша първото видение на минал живот. След като бях плевила три часа ягодите в градината, благодарна, че мога да си разгъна всички стави, с огромна радост се хвърлих на леглото по корем. И незнайно защо изпитах панически страх от нещо, което ме гледаше отзад. Та аз бях сама в стаята! И благодарение на тази мисъл, аз с любопитство се обърнах назад. Изумлението ми бе огромно. На белия чаршаф видях кобра. Ама тя бе прекрасна. Бе отворила качулката си. Изправила гордо глава. Знаех, че това е поза за атака, но не се уплаших. Интересно бе, че моите крака бяха на дете и то с тъмна кожа. Е, не бе черна, а мургава. И още по-интересно бе, че знаех всичко около това видение. Знаех, че съм била ухапана от това прекрасно създание като дете. Невероятно бе да виждам люспите на змията, краските по тялото й. Невероятна красота. Не изпитвах страх, а възхита от красивото творение на Природата. И така аз, която изпитвах ужас от змии, сега се любувах на това създание. От този момент не изпитвам страх от змии.

Ето така в продължение на една седмица ми се разкриха няколко мои инкарнации. Беше странно и омайващо да си в два свята едновременно. Все едно имаш филми на разположение и то неограничен брой.

Има един странен за моето детство спомен. Даже си спомням, че около трети клас си бях направила една тетрадка-роман. Аз едвам пишех, но имах желание да напиша роман. Къща в прерията, индианец и бяла жена. Невероятна любов, деца и много щастие. Това ми е останало от онези детски спомени. А може това да са спомени от преди…

Автор: Емилия Данева