ХРИСТО ТАНЕВ: Нашето призвание е да възродим културата на предците ни, да я популяризираме и заживеем като истинен живот

Hristo Tanev_Orficheskata kultura3

Лили Петрова
Истинско пиршество на духа преживея 8300-годишният град Стара Загора в Европейската нощ на музеите и галериите на 16 май. Среднощният културен маратон включваше близо 30 по-значими прояви – изложби, концерти, премиери, срещи и дискусии в различните културни обекти, възстановки, демонстрации на древни обреди и практики, филми, оперен спектакъл, игри. Бяха представени и 22 доклада от наши и чужди специалисти в тридневния Международния симпозиум „Праисторическото жилище на Балканите през VI и V хил. пр. Хр. в профанен и сакрален контекст“, който продължи до 17 май. Историците акцентираха върху свои нови аргументирани наблюдения от разкопки, които се определят като крачка напред към по-пълното познаване живота на хората, създали първата европейска цивилизация, в която регионът на Стара Загора има утвърдено от науката важно място.
Една от многото срещи, които се проведе в Града на липите, бе в къщата-музей “Гео Милев” с изследователя на писмените системи и най-вече на глаголицата – художника-хералдик, писател-езотерик, автор на герба и знамето на Стара Загора и на книгата “Азът на българите” Христо Танев. Тази година неговата частна галерия за изящни и приложни изкуства “Алба-Авитохол” /името означава Аурата на Сина на Сърната и отвежда към идващата в Европа нова култура/ празнува своя 10-годишен юбилей и по този повод в нея се откри експозиция с негови живописни платна, както и на проф. Иван Гонгалов, с малките пластики на Иван Парасков, Росица Гонгалова и Генчо Генчев. В галерията бяха представени също новите книги и списания на издателствата “Захарий Стоянов”, “Новата цивилизация”, “Хелиопол”, “Ден”, “Жажда” и фондация “Космос”. Бяха огласени и някои от най-интересните съобщения от проведената в началото на месец май научна конференция на тема “Историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите” – Пролет 2014”, които предстои да излязат в специален алманах. Обсъдиха се и доста интересни предложения за изграждането на Демонстративен музей на писмената и културите в Стара Загора, в който да бъдат представени всички зародили се по тези земи европейски азбуки, като за всяка буквена система с фонетичната й подредба експертите предлагат да се изгради индивидуален Храм, първият от които да бъде посветен на най-древната предорфическа азбука.
Финалът на юбилея на галерия “Алба-Авитохол” бе даден с Нощта на посвещението.
В нея участваха десетки наши изследователи на древната ни ведическа култура, които демонстрираха преоткрити орфически и християнски ритуални практики за обновление чрез освещаване на хляба, просфориран с древни символи, виното и водата под надслов “Открития, анализи, прогнози”.
„Когато водата, като най-чувствителния информационен носител, се смеси с виното, то става трайно присъствие –
заяви Христо Танев. – Тук, в галерията, даваме трибуна на хора, които са се докоснали до хилядолетната ни култура, изнасяни са стотици научни доклади от различни изследователи от цяла България, като Никола Гигов, братята Стефан Гайд и Цветан Гайдарски, Атанас Панчев, Стефан Каладжиев, проф. Антон Антонов, Живко Желев, японския изследовател д-р Масару Емото и много други. Всеки път в Нощта на музеите и галериите се чуват интересни доклади и съобщения, посветени на нови открития за наши светилища, мегалити, за историята, културата ни, за всичко, свързано с езика и писмеността.”
Един от най-авторитетните ни изследователи на писмените култури по света д-р Росен Милев има поредица от негови исторически открития, пряко касаещи важната християнска роля на Стара Загора. Негово е твърдението, че град Берия, споменаван и в Библията /Деянията на апостолите 17:10-13/, не се отнася за град Бер от Гърция, а за Берое в Тракия. Негова е и констатацията, че основаният през 343-344 г.
манастир „Св. Атанасий“ до с. Златна ливада, Чирпанско, е първият християнски университет на Европа.
И в него е ръкоположен за епископ роденият през 311 г. сл.Хр. в Никополис ад Иструм Оурфила, станал впоследствие свети Вулфила, който е създателят на т.нар. „Свещена готска азбука“. На Балканите и най-вече в България са се родили и първите пет фонетични азбуки, както и първите християнски манастири, известни със своята просветителска роля в Европа. И това, което предстои, убедено заяви Христо Танев, е заедно с повдигането на човешкото съзнание в идващото ново време, е да настъпи и едно ново възраждане на ведическата култура на предците ни, оцеляла чрез Словото, Песента, Образа и Танца. Затова нашето призвание е не само да я възродим, популяризираме, но и да я заживеем като истинен Живот.