“ФОРБС” ОБЯВИ НАЙ-ЗАСТРАШЕНИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ГРАДОВЕ В СВЕТА

Списание “Форбс” публикува най-застрашените от земетресения градове в света. На първо място е столицата на Непал – Катманду, на второ – столицата на Филипините – Манила, третото място е за столицата на Пакистан – Исламабад, четвърта е столицата на Еквадор – Кито, пето – турския град Истанбул, шесто – столицата на Индия – Делхи.

Интересно е, че столицата на Хаити – Порт-о-Пренс, чиито жители пострадаха от разрушителното земетресение, не е включена в този списък, съобщава Интерфакс.

Анатолий Долинин, руски историк по наука и техника, обаче е на друго мнение. Ето какво казва той по повод публикацията:

“Сеизмоопасните градове, публикувани от “Форбс”, са разположени в сеизмоопасни зони. До ден днешен никой учен не може да определи кога ще се случи следващото земетресение.

Според мен, “Форбс” няма никакви сериозни основания да прави подобни класации. Удивително е, че всички градове, посочени от изданието, са столици, а както е известно, има не малко случаи, когато основният земетръсен удар е съсредоточен в малки селца и градчета. Никой в този момент, в това число и сътрудниците на “Форбс”, не могат да предскажат къде и кога ще възникне следващата сеизмична активност.”

Превод: Анна Димитрова