„СТОУНХЕНДЖ НА ТРЕТИЯ РАЙХ” – ЗАГАДЪЧНОТО СВЕТИЛИЩЕ

Вилхелм Тойд

Бел.ред.: В рубриката „Мелница за митове” на www.pravda.ru Игор Букер прави опит за изясняване на мистерията около произхода и предназначението на Немския „Стоунхендж” – Екстернщайн. Загадката си остава, но известна доза светлина все пак има…

„Стоунхендж на Третия райх” се нарича дяволското образувание от пясъчни скали в Западна Германия. Неизвестно е как се е появило и не е ясно какво означава самото название на скалите.

Дали това е тайнствено място на езическа светиня? Защо дори райхсфюрерът на СС Хайнрих Химлер се е опитвал да възстанови Екстернщайн? Какви култове има там и до днес?

В Западна Германия, в земите на Северен Рейн-Вестфалия, в окръг Липе /Kreis Lippe/, в северната част на Тевтобургската гора, където германските племена под командването на Арминий са разбили легионите на Древния Рим, се намират 13-те скали на Екстернщайн. Много митове и легенди витаят по тези места – няколко от тях ще разкажем в тази статия.

Екстернщайн се състои от пет масивни основни скални „колони”, достигащи до 40 метра, разположени на 10 км от гр. Детмолд. Предполага се, че тези скали са се образували преди 120 млн. години, по времето на горната креда, на края на древно море, заемащо голяма част от днешна Северозападна Европа.

Друга хипотеза гласи, че Екстернщайн се намира почти на самата граница на древен ледник, където преминавала границата на гигантска ледена стена, която започвала в Югозападна Англия и отивала към безкрайните евразийски степи.

Названието Екстернщайн (Externsteine) е възникнало преди около две столетия. Срещат се различни форми на изписване: Eggstersteine, Eggerstersteine, Egistersteine. Има две версии на произхода на думата – от немското Egge (плитко място в река) или Elster (сврака). При всички случаи неговото наименование не е производно на латинското externus – външен, видим.

Оригинална мисъл е изказал създателят на организацията „Наследство от предците” – Аненербе /Ahnenerbe/, Херман Вирт. Според него името Екстернщайн се е появило в Саксония през III век и първоначално е произнасяно като eccestan – „майчински камък”. С други думи, специалистите все още се затрудняват да дадат удовлетворяващ отговор на въпроса за произхода на това име и неговата еволюция.

До идването на власт на националсоциалистите Екстернщайн не е бил обект на внимание от страна на специалистите, макар че в периода 1881–1888 г. там са били направени първите много примитивни разкопки. Това че нацистите (макар и рядко) използвали Екстернщайн в своите пропаганди, се е отразило зле на неговото изучаване.

Археолозите от Третия райх по идеологически съображения били обвинени във всички смъртни грехове, приписван им бил включително и ненаучен подход към изучаването на Екстернщайн. Но няма как да бъде отречено, че най-ценните открития са направени там именно през 1934–1935 г.

Особено много за изучаването на Екстернщайн е направил немският историк любител Вилхелм Тойд, който през 1929 г. публикува своя научен труд „Германските светини”, почитан и до днес в езотеричните и неоезическите кръгове. Именно той, след като прочел редица монографии на професионални историци, и на базата и на собствени наблюдения, нарича Екстернщайн „германския Стоунхендж”, тъй като там някога е бил практикуван соларен култ.

Тъй като бил наясно с астрономическото използване на британските мегалити, Тойд в същия дух направил извод и за скалите Екстернщайн. Той смятал, че всички разрушения са били в епохата на приемането на християнството. През 772 г. нахлулият в Саксония император Карл Велики низвергнал намиращата се в Екстернщайн езическа светиня Ирминсул (Irminsul).

Настъпил момент, в който се разгоряла жарка дискусия между „академици” и „дилетанти”, която излязла далеч зад пределите на Германия. Вилхелм Тойд, макар да станал „правоверен” национал-социалист в Третия райх, не бил удостоен с някакви особени награди. През февруари 1938 г. той бил изгонен от Аненербе.

Издигнатите от Тойд теории не вдъхновили нацисткия идеолог Алфред Розенберг, а Химлер, след публичната критика от страна на Хитлер относно теорията за „култовото предназначение” на Екстернщайн, предпочел да „забрави” завинаги за тези скали.

Не е чудно, че при наличието на такова отношение в следвоенните години Екстернщайн станал култово място за поклонение на всевъзможни последователи на езотериката, които се събират там в навечерието на Валпургиевите нощи и в деня на лятното слънцестоене.

По времето на тези празници е строго забранено да се носи алкохол, да се разпъват палатки и да се паркират автомобили. Властите затварят всички близки паркинги, за да могат любителите на мистиката да преодолеят последните километри до своята светиня пеша.

В началото на август 2013 г. в Падеборн бе открита тематична изложба „Верую – християнизацията на Европа в Средновековието”, която за пореден път бе призвана да развенчае националсоциалистическия мит за Екстернщайн като култово място на древните германци.

Вече неведнъж научната общественост заявява, че всички предишни изследвания, включително и археологическите разкопки, не са могли да предоставят убедителни доказателства, че това са били езически култови съоръжения. Затова няма основание да се смята, че Екстернщайн е бил център за почита към Слънцето и че там са се изпълнявали древни култове, например германският култ Ирминсул и римският Митра. Местното издание „Вестфалски новини” /Westfälische Nachrichten съобщава, че „ключът към разбирането на този комплекс е барелефът „Свалянето от кръста” (Kreuzabnahmerelief), който по-скоро е създаден през 1100 г. от монасите в манастира Абдингхоф в околностите на Падерборн.

Немските медии изказват гледната точка, че Екстернщайн е крайно неудобно съоръжение на човешката ръка и природа, тъй като всяко поколение има за него свое собствено мнение, повече зависещо от господстващите в обществото вкусове, отколкото от научни изследвания.

Към тези скали се отнасят по-скоро като към художествено произведение, а не се занимават с реалното изучаване на този уникален обект.

Често Екстернщайн бива ваден от историческия контекст и става обект на наслажение, предизвикано от неговата магия и очарование, но не бива да се забравя, че това съоръжение може да се изследва подробно.

А ето какво пише по въпроса и друг руски сайт – tainy.net:

Светилището в земите на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия за германците има същото значение, както Стоунхендж за англичаните.

Според една от легендите, дяволът сътворил загадъчните скали за една нощ. Има много хипотези за истинската цел на светилището, но все още нито една от тях няма окончателно потвърждение.

Екстернщайнските скали са пронизани от много проходи, стълби и пещери и само някои от тях не предизвикват съмнения, че са били използвани като параклис. Но, защо са били построени стълби, водещи към нищото, ниши, площадки и пробити в скалата, на различни височини, малки и големи отвори, не е ясно. Освен това, учените се разминават с времето, когато тук е имало хора. Някои вярват, че тук са се провеждали култови церемонии още през каменната ера, други са склонни да вярват, че са от 12-то столетие, трети са уверени, че тук са живели средновековни християнски отшелници.

Последните изследвания, проведени от Бохумски физици, правят анализ на пещерните скали. Оказва се, че още 1100 години пр.Хр. в тези скали са горели огньове. Това означава, че там са живели хора най-малко преди 3000 години, въпреки че някои учени смятат, че точната цифра е 6000 години.

Екстернщайн и Стоунхендж се намират на една и съща географска ширина. Според една хипотеза, там е живяло племе, което е почитало Слънцето. Разположеният на втората скала олтар, съхранен и до днес, е построен така, че в деня на лятното слънцестоене, слънцето, чрез кръгло отверстие в скалата, свети право в олтара. От гледна точка на съвременната наука е трудно да се повярва в такава точност на доисторически астрономически изчисления. На един от зъберите на първата скала се намира подобно отверстие, в което слънцето прониква в деня на зимното слънцестоене.

В допълнение, проучванията показват, че олтарът, пещерите и други важни места са разположени в пресечната точка на подземни водни потоци, както и в точката на пресичане на потоците от земна енергия, които формират енергийна мрежа или решетка по цялата Земя. В такива места са концентрирани области с положителна енергия.

Измервайки силата на излъчване, учените са стигнали до объркване. В предната част на олтара в нишата на втората скала, радиацията достига до 50 000 единици по Бауи. За пример: здравото позитивно настроение на човека излъчва около 6500 единици. Стоящ на това място човек след няколко минути започва да се чувства еуфорично, дишането му става по-бавно и дълбоко, а през тялото му преминава топлина.

Следва…

Източници: Игор Букер – pravda.ru и tainy.net

Превод: Анна Димитрова