ГИАН МУДРА УСИЛВА РАБОТАТА НА САХАСРАРА ЧАКРА, МУДРАТА НА ЕНЕРГИЯТА ОБЕЗБОЛЯВА И ЛЕКУВА

В санскрит мудра е ритуално положение на ръцете. Познавачите на мудрите казват, че познават стотици положения на пръстите на ръцете и комбинации от тях. Не всеки може да се заеме с голямото изкуство на индийските йоги. Затова отново ще предложа мудри, достъпни за всеки, за които няма противопоказания. Ако отделяте всеки ден по няколко минути за работа с мудрите, доста скоро ще усетите техния благотворен ефект.

МУДРА НА ЗНАНИЕТО – ГИАН МУДРА


Ръката на Будая събрана в Гиан-мудра символизира гнозиса – непрекъснатото знание за света и човека – и същевременно показва своята откритост за мъдростта на Вселената. Векове наред към нея са прибягвали мислители и философи. По мнението на Паскал съединяването на палеца с показалеца, създава кръг, в който ние, ограничените хора, се свързваме с безкрайното, с Абсолюта. Това е жест на знанието. Тази мудра

стимулира познанието и способностите както на духовно, така и на физическо ниво, повишава енергийния потенциал на организма, засилва обменните процеси, подобрява кръвообръщението.

Тя дарява спокойствие и правилно възприемане на нещата около и във нас.

Техника на изпълнение

Съединете върховете на палеца и показалеца. Останалите пръсти изправете, леко докосвайки ги в основата им. Ръцете спокойно отпуснете на бедрата си и не ги напрягайте. Тази мудра може да се изпълнява по два начина. Единият е да се допират върховете на палеца и покалеца. Другият е краят на показалеца да се допре до първата става на палеца. Този начин активира повече енергия.

Тази мудра може да се прави когато и колкото дълго искате.

Препоръчително е по време на нейното изпълнение да визуализирате бял цвят,

например бяла стена. Не се притеснявайте какви форми и цветове ще преминат през вашето съзнание при визуализацията на белия цвят. В тях можете да откриете закодирани послания.

Може да повторите следната афирмация: „ Божественото знание обогатява и облекчава моя живот. Божествената мъдрост изпълва с радост моето сърце и ми показва пътя.” Може по време на изпълнението на тази мудра да си запалите виолетова свещичка или да сложите в арома лампата лавандулово масло.

Ето и ефектите от правилното изпълнение на тази мудра:

В тънките нива – усилва се работата на Сахасрара чакрата.

На физическо ниво – тази мудра помага да се справите с нарушенията на биологическия си ритъм, влияе благотворно върху отрегулирване на кръвното налягане.

В емоционален план – намалява се напрежението ви, тревогата, безпокойството, меланхолията, а при постоянно прилагане даже може да излезете от депресивното състояние. Тази мудра активира мисленето, подобрява паметта, събужда скритите ви възможности.

МУДРА НА ЕНЕРГИЯТА


В цялата Вселена се пресичат всевъзможни енергийни полета. Собствена енергия притежават всички предмети и живи същества. Енергийните полета си взаимодействат едно с друго, всичко живо и неживо излъчва и получава енергия. Концентрацията на енергия ни позволява да осъществим и невероятното. Енергията е основата на живота.

Мудрата на енергията ни помага да изведем от организма токсините и шлаките, с нейна помощ може да се постигне и обезболяващ ефект. Тази мудра се препоръчва и при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и пикочно-половата система.

Техника на изпълнение

Съберете възглавничките на палеца, средния и безименния пръст. Останалите пръсти изправете свободно. Не напрягайте ръцете. Изпълнявайте мудрата с двете ръце едновременно.

А ето и един ритуал от книгата „Духовна психология” на Стив Ротер, използващ тази мудра.

В началото на всеки ден, седейки в тишина, допрете палеца до средния и безимения си пръст на двете си ръце. Почувствайте нещо като изтръпване в задната част на главата си или по шията. Потърсете мислено тази част на Бог, която е във вас и изчакайте докато установите връзка. След това мислете само за големите възможности, които може да ви предостави настъпващия ден. Погледнете към вратата, която вашият дух отваря пред вас. Позволете на ума си да проиграе различни варианти на ситуацията. Усетете удоволствие от видяното и се опитайте да се прехвърлите в детските си години. Ако нямаше ограничения и имахте възможност, какво бихте създали за себе си в този ден? Направете го сега. Правете го поне 26 секунди. Ако по някое време усетите, че отрицателни или плашещи ви мисли ви притесняват, отпуснете пръстите, направете три дълбоки вдишвания и започнете отначало. В рамките на деня, когато и да се сблъскате с трудности или неприятни моменти, използвайте този способ, за да влезете отново в това състояние. Простичкото събиране на пръстите по този начин, мигновенно призовава вашия дух за възстановяване на баланса на вашата енергия.

По материали от „Ключ к здоровью”

Превод от руски: Весела Цалта