МАРТИНА ИВАНОВА: Щастието е въпрос на избор, а не на външни стимули и притежания

M5.jpgМартина Иванова е млада дама, която е специалист по „Човешки ресурси”. Едновременно с това е посветена в тайните на здравословното хранене и спорт и то благодарение на това, че сама изпитва на гърба си всякакви рецепти, комбинации от храни и хранителни добавки, преди да ги препоръчва на други хора. И не на последно място, след многобройни и дълги търсения, преминавайки през какви ли не духовни практики, школи и учители, Мартина достига до истината, че цялото познание е в самата нея. Целия си опит младата дама споделя в своя сайт www.svoizbor.com.

Според нея всичко започва от избора, който всеки от нас прави всяка минута. Мартина е избрала да бъде проводник на светлата енергия, макар да не отрича тъмнината, защото тя, с или без нашето одобрение, си съществува.

– Работите в сферата на човешките ресурси, към това прибавяте спорт, здравословно хранене и духовно развитие. Това ли е формулата за „здрав дух в здраво тяло” и може ли да се постигне здравето, ако липсва един от трите компонента?

– Да, дългогодишната ми професионална реализация бе в корпоративния бизнес, в ролята на мениджър човешки ресурси. Динамичните промени във всеки пласт на съвременния живот обаче така преобърнаха живота ми, че в момента на преден план като успешна реализация се озоваха дългогодишните ми хобита. Спортът, здравословният начин на живот, храненето, духовните практики и методите за самоусъвършенстване всъщност са съвместими и в тази си цялостност дават един много широкообхватен поглед върху човека и проблемите му. В практиката си съм се убедила, че многобройните заболявания, хранителни и емоционални разстройства, проблеми с теглото винаги са свързани и с други по-дълбоки причини. Преодоляването на проблеми от различен характер изисква холистичен подход и опитът ми във всяка една от изброените области ми дава възможност да бъда по-полезна и успешна в работата ми с хората. За да бъде в съвършена хармония, радост и удовлетворение от живота, човек има нужда и от трите компонента. Ако един от тях липсва, то все нещо ще куца и ще нарушава целостта му.

– Сигурна съм, че знаете много полезни неща за здравословното хранене, но поводът за настоящото ни интервю са духовните Ви знания и опитности. В този смисъл, къде свършва чисто човешкото и започва духовното?

– Аз съм от тези хора, които казват за себе си, че цял живот са духовно търсещи. Отърсих се от тази идентификация някъде към края на 2009 г., когато от търсеща станах намираща и започна едно невероятно ускорение в духовното ми осъзнаване и израстване. След което приех, осъзнах и оцених даровете на новата епоха, започнах и да ги прилагам в действителността си. Не бих искала да слагам граници и разграничения между човешкото и духовното. Те са преплетени в неделимо единство и цялостност в нас. Ние сме преди всичко духовни същества, които са надарени с тела, за да пребивават и да се развиват в дуалността на тази планета. А не сме физически същности, които имат дух.

Всички ние сме изключителни, светли звездни същества.

Имаме привилегията да присъстваме и участваме във величествен еволюционен преход – в края на един космически цикъл. Голяма част от тези звездни същества сега се пробуждат и малко по малко си припомнят кои са, какви са и защо са тук. Без да отхвърлят човешкото в себе си. Но има и много, все още подвластни на илюзиите на дуалността – идентифицират се само с физическото си тяло, вкопчени са в материалното, отхвърлят и приемат с присмех всичко онова, което всъщност представлява безгранична Вселенска мъдрост и познание, съдържащо се във всеки от тях… Само трябва да се осмелят да посегнат към него и да го извадят на светло. И може би там някъде е границата, която търсите. А за да я прескочи, човек трябва първо да приеме и обикне себе си, а после да приеме и обикне другите – които са нищо повече от проекция на собствената им същност. Когато човек искрено спре да критикува, осъжда, обсъжда, да търси кусури и слага етикети на другите, значи наистина е прекрачил границата, която го води към чисто духовно осъзнаване.

– В една своя статия пишете, че има три вида хора – такива, които „живеят във вечна мъгла”; такива, които опитват, но си остават само с опитването и такива, които „просто го правят”. Посъветвайте хората от първия и втория вид как да прескочат преградите, които сами си налагат и да изхвърлят страховете си.

– Тези, които живеят в мъглата едва ли ще посегнат към вестника ви, или към каквато и да било духовна литература изобщо. За тях е важно да има салатка и ракийка на масата, да натъпчат търбусите и да имат достатъчно пари, които да разпилеят в някой чалга клуб в петък вечер. Безкрайно тъжно е, че човеците са надарени с безграничен потенциал и възможности, надхвърлящи въображението, а в същото време да съществуват толкова хора, които сами се ограничават и живеят в клетките, които сами са си изградили и ревностно пазят. Но всеки си има собствен път на еволюция и развитие и не всички звездни семена ще покълнат..

Онези, които опитват, все пак са напипали правилния път. Чували са, чели са някои неща, теоретично знаят, че стават някакви промени и, че има хора, които извършват „чудеса” със себе си, с близките си, с живота си, съ-творяват реалността, в която живеят. Но това, което спира тези хора да направят реална крачка към промяна и израстване, са… страхът и леността. Те все още се надяват, че някой друг ще ги спаси и ще ги избута нагоре, ще намерят чудодеен лек, гуру, велик духовен учител, който ще ги научи. Казвам го много често и ще продължа да го повтарям:

Няма нищо и никой извън вас, който да направи чудото вместо вас.

Христос няма пак да се въплъти в тяло, за да ни спасява. Христовото съзнание е живо във всеки от нас, Божествената творческа искрица е във всеки от нас и само и единствено от нас зависи да направим някаква промяна с живота си.

Много хора пазят на подсъзнателно ниво страх от духовното развитие. Те са преживели големите унищожения и наказания след Лемурия и Атлантида, преживели са мъчителна смърт. И това все още се пази на клетъчно ниво и спира хората да пристъпят към духовността. Много хора ми споделят, че изпитват някакви вътрешни прегради и пречки, които не им позволяват да отидат по-напред. Не могат да се отърсят още от оковите, налагани с еони, все още живеят в ролите на страдалци, жертви, безсилни пред обетите, които са давали. И едно от най-удобните извинения пред всеки от тях е „Не мога. Това не се отнася за мен, защото съм твърде стар, твърде немощен, твърде късно е за мен, ти си моят учител, ти ще ме научиш” и т.н.

Страх, съчетан с липса на вяра в собствените сили и леност.

Хората трябва да се осмелят да погледнат и приемат най-дълбоките си тайни и страхове, да обикнат себе си и да повярват, че ВСЕКИ от тях е способен да твори реалността си. А сега това се случва с все по-бързи темпове от всякога.

– Получавате послания от Висшите селения. Как започна това общуване – Вие ли потърсихте контакт или другата страна бе инициаторът? Кой е Учителят, който ви диктува, как протича контактът и в какви ситуации получавате посланията?

– Отначало изобщо не осъзнавах, че съм започнала да приемам информация от астрала. Всичко започна след като започнах да прилагам една техника, която научих от Джон Кехоу. Той я нарича автоматично писане. Отпускаш съзнанието и пишеш, без да спираш и без да се замисляш. Така според него се притъпява контрола на съзнанието и логиката и се дава воля на подсъзнанието. Така разбрах за какво всъщност копнее душата ми, а след като го осъзнах явно съм заявила намерение, което преобърна живота ми. Много от нещата, които пишех, оставях настрани и поглеждах едва след седмици. Но когато се зачетох в тях и видях реални предсказания и напътствия за собствения ми живот, информация за Царичина, за мисията ми в прехода,

разбрах, че не говори само подсъзнанието ми.

След това започнаха да идват отговори и в сънища, и в медитации, вече много по-структурирани и насочени. Случвало се е да имам конкретни въпроси, или да получавам информация по тяхно настояване. Числа, знаци, картини и „закодирани” послания, които разтълкувам в последствие, идват наред с ясни и недвусмислени указания. Възнесени учители, ангели и архангели, същности от Плеядите… имало е различни „гости”. Благодарна съм на всеки от тях и бих искала комуникацията ни да става по-ясна и разбираема.

– Каква информация ви бе дадена в последното получено послание?

– Няма някаква ясна тенденция и предвидимост в посланията. Скоро в интерес на истината не съм получава нещо, което да се приеме като ново и нечувано до сега. В момента има енергийно затишие, след огромните порции енергии, които се изляха върху планетата през месец ноември. Сега имаме задачата да усвоим, интегрираме и овладеем тези енергии.

В момента протичат пречистващи процеси, излизат много стаени блокажи на енергийно, физическо и събитийно ниво.

Знае се, че България има огромно значение и тежест в извършването на всички промени. Територията на малката ни страна е била, е, и ще бъде космически център, средище, където се събират, акумулират и излъчват енергии от и към цялата Галактика. Ние сме в окото на бурята, във вакуума, където е най-сигурно и защитено. Както и Учителя Дънов е казал – ние сме черния дроб на планетата. Затова и тук са на-силните контрасти и най-силните пречистващи битки.

Едно от нещата от посланията, които още не съм споделяла и не знам как точно да тълкувам е, че трябва усилено да работя за

разбиране и овладяване на връзката между собствената ни биология и Планетата.

Не в общия, конвенционален смисъл, ами в такъв, че на принципа на енергийните меридиани в човешкото тяло(ТЕС), биологията ни,

телата ни са свързани с общи меридиани с живата планета. Другото послание бе, че хората са същества от светлина, трябва да са готови да минат през огъня и водата, горещия въздух и липсата му на планетата.

– От всичко, което се пише и говори по въпроса за Възнасянето, най-запомнящи се са думите ЛЮБОВ, СВЕТЛИНА, ПРОШКА. Вашата рецепта каква е за постигането на тези три най-важни неща?

– Да, ключетата са любов, приемане, състрадание и съпричастност, неосъждане. Светлината е носител на информация. А чрез тъмнината опознаваме светлината. Затова тъмнината не бива да се избягва.

Няма рецепта. Всеки трябва да извърви собствения си път, а той е индивидуален. Но преди всичко човек трябва да има смелостта да погледне в очите най-дълбоките си подтиснати болки, обиди, страхове, ядове, омраза и ненавист. Това също са ключета, но вместо да ги използваме, сме ги закопали дълбоко в себе си, а това работи против нас. Бих посъветвала хората да изваждат един по един тези стаени демони.

Без страх, без емоции. Просто да ги извадят на светло, да ги разгледат хубаво, да ги приемат, без да им се противопоставят и да им благодарят – защото това са скритите бутончета, които са тук, за да ги изстрелят към осъзнаването – стига да ги приемат и опознаят. Прошка към себе си, прошка към всички хора, събития и (не)случвания. Безусловна любов и приемане без емоции и поставяне на етикети. Ако хората се спрат за миг, отпуснат съзнанието си и наблюдават безпристрастно всички мисли и емоции, които преминават от там, ще разберат колко несъществени и изменчиви са те. Единственото, което носи абсолютната мъдрост, знание и покой – това е съзнанието.

– Казвате, че „състрадание” е ключовата дума в настоящото време на промени, но достатъчно ли е то, за да помогне на по-нискостоящите в духовен план хора?

– Състрадание не значи съжаление. А приемане. Без условности, без критика, осъждане. Чиста любов и приемане на човека такъв, какъвто е – с всичките му недостатъци, кривини, проблеми, страдания, тегоби, лутания. В този смисъл, човек способен на искрено, чисто състрадание и приемане, е минал на доста високи вибрации, знае кой е, къде се намира и как да помогне и на останалите, които искат да минат по този път, но им е трудно да намерят ориентирите.

– Темата за лъжепророците е доста обширна, но нека изясним нещо, което е важно. Как обикновеният човек би могъл да разбере, че срещу него стои лъжепророк и го зомбира, говорейки му за духовност и израстване в Светлината и Любовта?

– Темата за Възнасянето, за квантовия преход и изобщо промените стана много актуална и дискутирана. Много от хората изпитват емоционална и духовна празнина и са готови да се втурнат след всеки, който им говори за духовност, за любов, светлина, просветление. От една страна е хубаво, че има и такива хора, защото те, на принципа на работещите в симбиоза светлина и тъмнина, дават чудесен контраст и ни позволяват да виждаме по-ясно и да разграничаваме нещата, правейки правилни избори. Те не са напременно измамници. Напротив – имат не малко познания, които обаче изполват предимно за да подсгурят стабилното си финансово благополучие, градящо се на вашите проблеми и надежди за помощ отвън. Как да ги различаваме ли? Ще си позволя да повторя част от нещата, които вече съм споделила в блога ми по темата. За тези хора е много важно да открият проблема ви, слабото ви място. Веднъж като се закачите, те ще ви убеждават, че само те могат да ви помогнат да се справите, ще ви убеждават, че имате вопиюща необходимост от още един куп платена поредица от медитации, семинари, курсове, състоящи се от няколко нива, като всяко следващо ниво обещава чудеса и е жизнено важно да се премине. Те се самопровъзгласяват за гурута, учители, водачи, избрани.

Често злоупотребяват с изображения на ангели, архангели и прочее светли същности,

с които се отъждествяват в интернет пространството. И най-важният отличителен признак спред мен е това, че се държат с вас леко покровителствено, надменно, очертават различима разлика между тях самите и вас. Те са учители, те са избрани, те са по-различни, те могат, те знаят (за разлика от вас), те ще ви научат и покажат верния път. Оставете се на интуицията да ви води и напътства… Ако в присъствието на такъв учител се чувствате непълноценни, незнаещи, неможещи, малки, притихнали в очакване великият гуру да ви научи и покаже пътя – значи това не е правилният за вас човек. Емоциите са безпогрешният инструмент на висшето Аз, които ни показват дали грешим, или сме на прав път.

– Къде живее щастието и има ли то адрес?

– Преди да отговорим на този въпрос, всеки трябва да си зададе въпроса „Какво означава щастието за мен”?

Оставили сме се да ни повлече някаква безумна и безмислена въртележка, в която сме вечно заети да правим нещо – да преследваме по-висок пост в работата, кариера, по-голяма заплата, по-хубава жена, по-стойностен пратньор, по-лъскава кола, по-нови и повече парцалки и обувки, по-екзотична ваканция, повече власт, секс, приятелства… Още и още… не спираме да искаме… за да бъдем щастливи. Парадоксът е, че с всяка постигната цел, щастието отскача още една стъпка напред и ние отново се втурваме на въртележката, устремени към следващата цел, която се предполага, че трябва да ни направи щастливи. И така до безкрай. Наскоро гледах интервю с един мой много скъп приятел, който каза, че ще се бори за щастието си… И повечето хора са така. Те цял живот се борят срещу или за нещо. А не осъзнават, че вместо да се борят, трябва просто да се отпуснат и да се приемат. Защото

щастието не е въпрос на външни стимули и притежания, щастието е въпрос на избор.

То е енергия, в която избираме да пребиваваме. Щастието живее вътре в нас. Ако за миг спрем и накараме вечно подскачащите ни мисли, терзания и искания да притежаваме нещо, което нямаме, да притихнат и започнем да виждаме и ценим всички прекрасни неща, които вече имаме – ще открием неизчерпаемия източник на щастие. Отнема ни толкова време и усилия да се чувстваме нещастни, да се оплакваме и обсъждаме всичко онова, което не ни допада, а дори не ни хрумва, че ако съсредоточим цялата тази енергия към другия полюс, можем да бъдем щастливи! Постигането на щастието и благоденствието е въпрос на избор. А той лежи в нашите ръце. Нека го използваме разумно, свободно и съзнателно!

Интервюто взе: Анна Димитрова